Festival dobrodružných filmov ukáže iný spôsob života

TA3
2.11.2016 12:19

Poukázať na možno trochu iný spôsob života, akým sa uberá dnešná spoločnosť. Aj to je cieľom jedenásteho ročníka festivalu horských dobrodružných filmov HoryZonty, ktorý sa bude konať od 10. do 12. novembra v Trenčíne.

Festival dobrodružných filmov ukáže iný spôsob života
HoryZonty

39 dokumentov z horského prostredia

Festival premietne v dvoch kinách a v dvoch sálach v jedenástich filmových a filmovo-reprezentačných blokoch 39 dokumentov z horského prostredia zo Slovenska i spoza hraníc. Poprekladá ich prednáškami a diskusiami so zaujímavými hosťami, workshopmi a ďalšími sprievodnými podujatiami.

Nezabúda ani na deti, mládež i seniorov.HoryZonty otvoria síce svoje brány až budúci štvrtok, no prvé premietanie prebehne už v nedeľu 6. novembra. Na priaznivcov čaká filmový blok Retro v Metro v Artkine na Mierovom námestí.

„V kine Metro sa konal úplne prvý ročník festivalu a my sa tam radi vraciame. Okrem dopoludňajšieho premietania pre školy i pre dôchodcov sme pripravili aj jeden premietací blok pre širokú verejnosť. V sekcii Retro v Metro ponúkneme našim priaznivcom staré filmy z archívov Slovenského filmového ústavu, ktoré sa nám podarilo získať aj vďaka podpore Audiovizuálneho fondu,“ prezrádza riaditeľka festivalu Mária Dutková.

008_0a000002-ca6c-c9e9.jpg

Aj o Čiernom lete 1986

Na záujemcov čakajú tri historické snímky zo zlatej éry československého horolezectva. Vo večernom bloku budú môcť diváci vzhliadnuť dokumentárnu reportáž Fitz Roy o výprave našich horolezcov do Južnej Ameriky, vizitku jedného z našich najúspešnejších horolezcov Zoltána Demjána s názvom Život na lane a film Kangchenjunga, ktorý je dramatickým svedectvom o výstupe štvrtej československej horolezeckej výpravy na tretiu najvyššiu horu sveta.Fenoménom tohto ročníka je aj fakt, že organizátori zaradili do programu aj tri filmy o tej istej hore.

„Návštevníkom premietneme tri rozličné pohľady na druhú najvyššiu osemtisícovku, na horu K2. Každá snímka je od iného autora, každý autor je z rozdielnej krajiny, každý z nich sa zároveň venuje inej problematike,“ hovorí hlavná organizátorka. Hneď v úvodný deň dostane priestor dokument Touching the sky, čo v preklade znamená Dotknúť sa neba.

„V príbehu ide o to, že v lete roku 1986 sa niekoľko desiatok horolezcov z celého sveta zišlo, aby liezli na horu K2. Sezóna sa veľmi rýchlo premenila na sériu tragických udalostí, známu ako „čierne leto“. To za sebou zanechalo 13 mŕtvych horolezcov. Po takmer tridsiatich rokoch sa poľská horolezkyňa a režisérka filmu Eliza Kubarska spoločne s medzinárodne zloženou skupinou detí zosnulých horolezcov – dnes už dospelých ľudí, vydáva na expedíciu s cieľom dosiahnuť základný tábor K2. Spoločne spomínajú na svojich rodičov a hľadajú odpoveď na otázku, Aká je cena vášne,“ rozpráva Dutková.

Zaostrené na K2

Ďalšia snímka o hore s názvom K2 a neviditeľní pešiaci je trochu z iného súdka. Filmárka Iara Lee so svojim tímom dokumentuje životy domorodých nosičov v Pakistane. Uprostred dych berúcej scenérie film vykresľuje odvahu a každodennú obetavosť nedocenených nosičov. Prináša tiež súčasný pohľad na krajinu, ktorá je médiami spravidla prezentovaná ako krajina konfliktov a sektárskych rozbrojov.

Tretím z filmov o K2 bude dokument Tamara, ktorý opisuje úsilie nemeckej horolezkyne Tamary Lunger o dosiahnutie vrcholu K2 bez použitia kyslíka. Popri prehliadke filmov od profesionálnych režisérov zvučných mien festival ponúka prezentáciu diel od neprofesionálnych autorov. Tie sa uchádzajú o cenu Grand prix, cenu poroty a cenu divákov.

„Tento rok sme do hlavného programu vybrali deväť neprofesionálnych snímok. Musím povedať, že kvalita súťažných snímok z roka na rok stúpa, diváci sa majú na čo tešiť,“ sľubuje žena, ktorá stojí na čele HoryZontov už jedenásť rokov. V porote tento rok zasadne Milan Daněk z Čiech, Trenčan Peter Jakuš a Lukáš Kačerjak z Bratislavy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok