FBI neplánuje Clintonovú stíhať, vraj zákon neporušila

TA3 ČTK
6.11.2016 22:09

Podľa FBI novoobjavené e-maily demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej neukazujú na žiadne porušenie zákonov. Kongresu to oznámil šéf FBI James Comey. Hovorca Clintonovej Brian Fallon na twitteri uviedol, že iný záver štáb demokratickej kandidátky ani nečakal.

Vyšetrovanie obnovili pre nové e-maily

Novoobjavené e-maily od terajšej demokratickej prezidentskej kandidátky Hillary Clintonovej z obdobia, keď viedla americkú diplomaciu, neukazujú na žiadne porušenie zákonov, Federálny úrad pre vyšetrovanie teda neplánuje Clintonovú stíhať. Kongresu USA to oznámil riaditeľ FBI James Comey.

James Comey minulý týždeň v piatok oznámil Kongresu nález nového balíka pracovnej elektronickej pošty, ktorú Clintonová odosielala proti pravidlám zo svojho súkromného poštového účtu. Svojím vyhlásením vyvolal kritiku proti federálnej agentúre kvôli možnému ovplyvneniu volieb.

Clintonová, ktorá dovtedy o niekoľko percentuálnych bodov viedla nad svojím rivalom Donaldom Trumpom, vedúcu pozíciu stratila a v prieskumoch ju predstihol realitný magnát. Teraz sondáže ukazujú, že Clintonová je opäť mierne favorizovaná.

comey_0a000002-a10d-914a.jpg

O výsledkoch vyšetrovania informoval

Republikánsky kongresman Jason Chaffetz, ktorý zároveň vedie výbor snemovne pre dohľad a vládne reformy, na twitteri napísal, že Comey ho o výsledkoch preverovania e-mailov informoval. "Na základe preverovania sme nezmenili závery, ktoré sme oznámili v júli," citoval Chaffetz z Comeyho listu pre Kongres.

Nemenovaný vyšetrovateľ agentúre Reuters povedal, že Comeyho list znamená, že FBI tentoraz uzavrela opätovne otvorené vyšetrovanie elektronickej pošty Clintonovej.

Nové e-maily našli vyšetrovatelia v počítači Anthonyho Weinera, manžela blízkej spolupracovníčky Clintonovej Humy Abedinovej. O Weinera sa polícia zaujíma kvôli jeho obscénnej komunikácii s pätnásťročnou dievčinou.

FBI v júli dospela k záveru, že Clintonová používaním súkromného e-mailu na pracovné účely ako ministerka zahraničia neporušila zákon, hoci si počínala veľmi nedbalo. Trumpova volebná manažérka Kellyanne Conwayovej na twitteri napísala, že keď FBI zotrváva na svojom pôvodnom verdikte, znamená to, že Clintonová konala nedbalo a ľahkomyseľne a že klamala o utajovaných informáciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok