Trump je opäť v hre, podľa posledného prieskumu dohnal Clintonovú

TA3 ČTK
31.10.2016 11:02

Americký miliardár Donald Trump týždeň pred prezidentskými voľbami v prieskumoch verejnej mienky zmazáva stratu na demokratickú kandidátku Hillary Clintonovú.

Jediný percentuálny bod

Podľa nového prieskumu denníka Washington Post a televízie ABC, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň, stráca republikánsky uchádzač o Biely dom na exministerku zahraničia Clintonovú len jeden percentuálny bod, čo je v rámci štatistickej odchýlky.

Z väčšiny predvolebných prieskumov uskutočnených v minulých týždňoch vychádzala víťazne Clintonová, pričom jej náskok sa pohyboval medzi štyrmi až dvanástimi percentuálnymi bodmi.

Podľa prieskumu uskutočneného od 25. do 28. októbra medzi 1781 potenciálnymi voličmi by Clintonová teraz získala 46 percent hlasov a Trump 45 percent.

Clintonovej voličov maily neovplyvňujú

Prieskum Washington Post a ABC tiež ukázal, že väčšinu voličov v rozhodovaní neovplyvnilo oznámenie Federálneho úradu pre vyšetrovanie, že bude skúmať ďalšie novoobjavené e-maily odoslané zo súkromného účtu Clintonovej z obdobia, keď bola šéfkou diplomacie.

Trumpovi sa naposledy podarilo na Clintonovú výrazne dotiahnuť v priebehu augusta. Na začiatku septembra poslal prieskum televízie CNN a organizácie ORC Trumpa dokonca do vedenia, aj keď len o dva percentuálne body. Zlom priniesli prezidentské debaty. Všetky tri podľa prieskumov ovládla Clintonová, ktorá sa potom začala Trumpovi vzďaľovať.

Republikánsky kandidát niekoľkokrát zdôraznil, že prieskumom verejnej mienky neverí. Veľké agentúry podľa Trumpa nezohľadňujú, že sa mu podarilo zmobilizovať nové skupiny voličov. Trump spochybňuje aj metodiku veľkých agentúr používanú pri získavaní dát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok