FBI preverí ďalšie e-maily Clintonovej, otvorenie kauzy jej môže uškodiť

TA3 ČTK
28.10.2016 20:41

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie oznámil Kongresu, že preskúma ďalšie novo objavené súkromné ​​e-maily demokratickej kandidátky na prezidentku Hillary Clintonovej z doby, kedy bola šéfkou diplomacie, či neobsahujú tajné informácie. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Clintonová už čelila vyšetrovaniu

V liste zaslanom šéfom oboch komôr Kongresu riaditeľ FBI James Comey napísal, že vyšetrovatelia zistili, že existujú ďalšie neoverené e-maily zo súkromného účtu Hillary Clintonovej. To ich viedlo k rozhodnutiu ich preskúmať, či neobsahujú citlivé vládne informácie.

Protivník Clintonovej v boji o prezidentský úrad, republikánsky kandidát Donald Trump, v prvej reakcii pochválil FBI za odvahu znovu prípad otvoriť. Clintonová už skôr čelila vyšetrovaniu FBI za užívanie súkromného poštového servera na služobné účely v čase, keď pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA.

Exministerka podľa kritikov nesprávnym rozosielaním služobnej elektronickej pošty ohrozovala bezpečnosť štátu. FBI v júli konštatovala, že využívaním súkromného servera sa zachovala nezodpovedne, zákon však neporušila. Trump uzavretie prípadu znova označil za "príšernú chybu".

Nečakaný zvrat

Republikáni, ktorí sa už skôr snažili z prípadu čo najviac politicky vyťažiť tvrdením, že Clintonová nie je dostatočne dôveryhodná, už ostro zareagovali. Ich vodca v Snemovni reprezentantov Paul Ryan vyzval k tomu, aby sa jej ako kandidátke na prezidentku prestali poskytovať štátne depeše označené ako tajné, pokiaľ vyšetrovanie neskončí.

Opätovné otvorenie prípadu jej tak môže ešte uškodiť. Zástupcovia kampane Clintonovej zatiaľ na nečakaný zvrat nereagovali a komentovať situáciu nechcelo ani ministerstvo zahraničia, ktoré informácie k veci nedostalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok