Tešme sa z pokrokovej dohody s Kanadou, odkázal Fico

TA3 TASR
30.10.2016 17:47

Kanadský premiér Justin Trudeau, predseda Európskej rady Donald Tusk, slovenský premiér Robert Fico vo funkcii predsedu Rady EÚ a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podpísali v Bruseli európsko-kanadskú obchodnú dohodu CETA. Na akte podpisu zmluvy sa zúčastnil aj slovenský minister hospodárstva Peter Žiga.

Tešme sa z pokrokovej dohody s Kanadou, odkázal Fico
SITA/AP TA3

Zdôraznil úlohu slovenského predsedníctva

"Tešme sa z toho, že máme na svete progresívnu a dobrú zmluvu obchodného charakteru, ktorá môže byť príkladom pre ďalšie krajiny sveta," uviedol Fico po skončení summitu EÚ-Kanada. Atmosféra rokovaní podľa neho potvrdila, že podpis CETA je obrovský úspech a ide o dohodu výhodnú pre obe strany. Fico pripomenul, že proces, ktorý začal v roku 2009 a aj slovenská strana doň vnášala svoje pripomienky, bol vo svojom závere poznačený negatívnym postojom Belgicka zapríčineným vnútornými spormi, avšak nedošlo k zásahom do základného textu obchodnej dohody.

Premiér zdôraznil aj úlohu slovenského predsedníctva v tomto procese, keď pripomenul mimoriadne zasadnutie Rady EÚ pre hospodárstvo v Luxemburgu 18. októbra konané z iniciatívy ministra Žigu, na ktorom sa s výnimkou Belgicka "nečakane" podarilo získať súhlas ostatných 27 členských krajín EÚ pre CETA. Žiga pripomenul, že na tomto stretnutí sa ešte dolaďovali pozície krajín k niektorým bodom dohody.

Prínos Slovenska bol podľa Fica aj v tom, že na summite EÚ hovoril s rumunským prezidentom o ústretovej pozícii Rumunska a Bulharska voči Kanade ohľadom dohody o vízovom režime. "Je to významná zmluva o voľnom obchode medzi EÚ a Kanadou. Vytvára nové príležitosti nielen pre obchod, ale aj pre investície a nové pracovné miesta," konštatoval Fico, ktorý zároveň ocenil, že Kanada bola v procese rokovaní o dohode vždy korektným partnerom a ústretová voči pripomienkam európskych krajín.

Závažné problémy nepredpokladajú

Fico zároveň upozornil, že CETA ešte musí prejsť hlasovaním v Európskom parlamente a kým ju neratifikujú národné parlamenty členských krajín EÚ, bude platiť jej predbežná vykonateľnosť. Znamená to, že sa budú vykonávať len tie časti, ktoré patria výlučne do právomoci EÚ a tie, ktoré patria do právomocí národných štátov, budú platné až ukončení procedúry národných ratifikácií.

"Nepredpokladáme však nejaké závažné problémy, pretože krajiny už naznačili, aké majú problémy a keďže sa vyriešili ich postoje, myslíme si, že národný proces ratifikácií bude prebiehať pomerne úspešne," uviedol Fico. Minister hospodárstva konštatoval, že rokovania EÚ s Kanadou pokročili hlavne v posledných troch rokoch a podarilo sa uzavrieť takú zmluvu, ktorá je "priekopnícka" a vzorom pre ďalšie obchodné rokovania s inými krajinami.

Ak EÚ bola v roku 1951 založená na modeli o voľnom obchode, bolo by podľa Žigu zvláštne, keby sa nám nepodarilo dohodnúť sa v tejto oblasti s Kanadou. "Európa potvrdila, že nie je stará dáma, ale progresívny spolok štátov. Dohoda je tým, čím Európa môže deklarovať svoju pozíciu v obchodnom svete a že jej patrí popredné miesto pri tvorbe politiky na globálnej úrovni," odkázal Žiga.

Je TTIP mŕtva dohoda?

Premiér valónskej regionálnej vlády Paul Magnette vo štvrtok - po dosiahnutí vnútrobelgickej politickej dohody o súhlase s podpisom CETA - uviedol, že valónske podmienky pre platnosť tejto dohody boli zohľadnené, čo znamená, že TTIP je "mŕtva dohoda".

Robert Fico, ktorý vo funkcii predsedu Rady EÚ podpísal dohodu CETA pripomenul, že krajiny EÚ sú zatiaľ ďaleko od toho, aby mohli hodnotiť proces rokovaní s americkou stranou. "V rámci EÚ môžeme vyjednať viac ako vyjednáme samostatne ako malá krajina," zdôraznil Fico s tým, že keby Slovensko chcelo s Američanmi rokovať o novej obchodnej dohode samostatne, boli by sme v nevýhode. TTIP z tohto hľadiska Slovensku ponúka možnosť "zviesť sa" pri rokovaniach spolu s ďalšími členskými krajinami únie, uviedol Fico.

SR z pozície predsedníckej krajiny EÚ môže podľa neho ponúknuť služby "čestného sprostredkovateľa" aj pri TTIP, avšak každá zmluva je zaujímavá len vtedy, ak je rovnako výhodná pre obe strany. Fico v tejto súvislosti pripomenul, že viacero krajín EÚ má seriózne výhrady k niektorým pasážam TTIP, a ak bolo dosiahnutie dohody s Kanadou náročné, pri dohode s Američanmi to bude ešte komplikovanejšie.

 

Závisí na výsledku volieb v USA

Slovenský minister hospodárstva Peter Žiga spresnil, že americko-európska obchodná dohoda má 30 kapitol, pričom po 15 kolách bilaterálnych rokovaní nie je dotiahnutá ešte ani jedna kapitola. "Je tam (v TTIP) strašne veľa vecí, ktoré treba dohodnúť, a kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Aj preto je ťažké zaujať pozíciu Slovenska ako predsedníckej krajiny," opísal situáciu Žiga, ktorý bol pri dnešnom slávnostnom podpise CETA.

Minister zároveň zdôraznil, že nepoznáme ako vyzerá text TTIP, lebo Slovensko, podobne ako iné členské štáty Únie, dalo svoj mandát na rokovanie Európskej komisii. Spresnil, že je to mandát s obmedzeniami, lebo každá krajina má hranice, ktoré nesmú byť prekročené. V našom prípade sú to najmä geneticky modifikované organizmy či poľnohospodárske záležitosti.

Neistota okolo TTIP podľa Žigu vládne aj s ohľadom na výsledok amerických prezidentských volieb, keď jeden z kandidátov chce dohodu "pochovať", zatiaľ čo druhý jej dáva šancu. "Za predsedajúcu krajinu v EÚ poviem, že nevidíme reálnu možnosť ukončiť rokovania do konca tohto roka. A pokiaľ niektoré krajiny hovoria o TTIP ako o mŕtvej dohode, my si myslíme, že je ešte možnosť pokračovať; ale v tejto chvíli nie je dohodnuté nič," povedal Žiga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok