Bývalého šéfa daniarov oslobodili, pre kolaps systému mu hrozilo väzenie

TA3 TASR
26.10.2016 12:33

Bývalý šéf daniarov Miroslav Mikulčík je nevinný. Rozhodol o tom okresný súd v Bratislave. Prokuratúra pritom žiadala 12 rokov za mrežami. Mikulčík je podľa nej zodpovedný za kolaps daňových úradov pred štyrmi rokmi.

Rozsudok nie je právoplatný

Podľa prokuratúry mal byť bývalý šéf daniarov Miroslav Mikulčík zodpovedný za nefunkčnosť informačného systému KONS, ktorý mal sprehľadniť výber DPH a ďalších daní. V dôsledku jeho nefunkčnosti však mali štátu vzniknúť miliónové škody.

Rozsudok nie je právoplatný, odvolala sa prokurátorka. „Škoda v súvislosti s nedodaním informačného systému nebola spôsobená konaním obžalovaného,“ uviedol okrem iného predseda senátu pri odôvodňovaní rozsudku.

Podľa názoru prokuratúry v súvislosti s informačným systémom Miroslav Mikulčík podpísal dodatok k zmluve, ktorý bol pre Slovenskú republiku veľmi nevýhodný, pretože v tomto dodatku sa spoločnosť IBM zaviazala dodať pre potrebné úpravy daňového systému iba špecialistov, ktorí už ďalej nezodpovedali za výkon týchto prác. Potom podľa nej nastalo to, že k 1. 1. 2012 došlo ku kolapsu daňovej správy. Štátu tak mala vzniknúť škoda 6.208.000 eur.

Mikulčík: Je to satisfakcia

„Samotným podpísaním dodatku nezaložil následok priamej príčinnej súvislosti,“ poznamenal predseda senátu na margo konania obžalovaného. Upozornil, že vo vývoji informačného systému sa pokračovalo aj po zistení jeho chýb a hrozby nedodržania termínu, na čo už obžalovaný dosah nemal.

„Samozrejme, je to satisfakcia, aj keď som stratil kopu času,“ komentoval rozhodnutie súdu Mikulčík. Podľa jeho slov sa vždy cítil byť nevinným. Aj dnes sa domnieva, že štát by mal nájsť spôsob, ako zabrániť predraženej prevádzke informačných systémov na finančnej správe a nie perzekvovať jeho osobu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok