Žiga pre ta3: Ani výbušná diskusia, ani ostrá výmena názorov. V parlamente došlo k gentlemanskej dohode

Ak sa nič výnimočné nestane, poslanci budú mať po poslednej schôdzi tradičnú letnú prestávku. Ešte predtým majú na stole nevyriešené otázky, ako napríklad budúcnosť RTVS, ale aj meno nového predsedu a podpredsedu parlamentu. O poslednej letnej schôdzi sme sa rozprávali s povereným vedením parlamentu Petrom Žigom (Hlas-SD).

asdasdas
Foto: ta3

Výsledky eurovolieb

Žiga sa vyjadril aj k výsledkom eurovolieb. Poďakoval sa ľuďom, že prišli voliť. Historicky najvyššiu účasť na Slovensku, ktorá bola viac ako 34 %, považuje za pozitívnu. "Zvyšuje europoslancom a stranám legitimitu mandátu," tvrdí s tým, že je dobré, že ľudia vnímajú politiku EÚ.

Do ďalších volieb sa určite chce strana Hlas-SD pripravovať tak, aby v europarlamente získala viac mandátov.

"Sústredili sme sa najmä na parlamentné a prezidentské voľby," podotkol Žiga. 

Zmeny na postoch v parlamente

V posledných dňoch rezonuje práve otázka, kto bude novým predsedom parlamentu. V hre je stále meno Andreja Danka. Hlas tvrdí, že rešpektuje koaličnú zmluvu a chcel by si nechať post predsedu. No v pondelok na koaličnej rade padlo rozhodnutie, že vláda si debatu o šéfovi parlamentu nechá na leto.

"Strana Hlas trvá na dodržiavaní koaličnej zmluvy. Pozícia predsedu parlamentu prináleží našej strane. Dohodli sme sa s partnermi, že sa dohodneme na tom, ako zabezpečíme voľbu predsedu," ozrejmil.

Žiga zdôraznil, že ak otvárate koaličnú zmluvu kvôli nejakej pozícii, tak otvárate všetky pozície. "Nemyslím si, že koalícia je v takej pozícii, že potrebuje toto riešiť," vysvetlil. 

"Nevidím dôvod, aby sme sa handrkovali o nejaké pozície," myslí si.

Žiga dodal, že o obsadení postu podpredsedu parlamentu, ktorý zastával Ľuboš Blaha zo Smeru, by sa tiež malo rozhodnúť počas leta. Voliť sa bude až na jesennom rokovaní parlamentu. Septembrovú schôdzu by tým pádom už mohol viesť nový predseda. 

Načrtol aj to, ako bude vyzerať posledná schôdza parlamentu pred prázdninami.

"Ani výbušná diskusia, ani ostrá výmena názorov. V priebehu schôdze došlo k gentlemanskej dohode medzi poslaneckými klubmi. Mali sme poslanecké grémium, kde sme sa rozprávali o tom, ako sa bude vyvíjať schôdza," tvrdí Žiga.

Zároveň dúfa, že strany budú konštruktívne a tvrdo rokovať o jednotlivých zákonoch, ale v slušnej atmosfére, kde sa nebudú napádať. 

Balík Lex atentát

Vláda dokončuje balík opatrení s názvom "Lex atentát".

"Ešte je skoro o tom hovoriť. Preberali sme trestný zákon a ochranu osôb. Je to na ministrovi vnútra a obrany, ktorí budú prechádzať zákon. Vláda určite prijme tento balík zákonov," povedal Žiga.

Aká bude budúcnosť RTVS? 

Zamestnanci RTVS v pondelok po prvý raz štrajkovali. Opozičné strany kričia, že budúcnosť médií bude ohrozená. Musí si RTVS prejsť zmenou? 

Poslanci sa dohodli na tom, že na schôdzi sa prerokuje zákon o RTVS v druhom čítaní. Do programu bude zaradený až koncom budúceho týždňa. "Platnosť zákona bude niekedy od začiatku júla. Dôjde k zmenám, ktoré zákon mení," uistil Žiga s tým, že rokovanie o verejnej televízii bude budúci štvrtok.

Celú reláciu si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok