Parlament prelomil veto prezidentky a schválil zmeny v FPU. Parlamentom prešli aj ďalšie zákony

11.6.2024 06:58 , Aktualizované: 11.6.2024 19:40

Poslanci Národnej rady ukončili prvý rokovací deň 15. schôdze diskusiou o návrhu novely Občianskeho zákonníka z dielne ministerstva spravodlivosti. Upraviť má možnosť veriteľa požadovať úhradu celej dlžnej sumy pri nesplácaní úveru. Ide o poslednú schôdzu pred letnou prestávkou.

NR SR
Foto: TASR/Jaroslav Novák
Na snímke plénum počas 15. schôdze NR SR v Bratislave 11. júna 2024.

Cieľom je zosúladiť slovenskú legislatívu so závermi Súdneho dvora Európskej únie, ktorý v prípade, týkajúcom sa Slovenska, poukázal na nesúlad vnútroštátnej právnej úpravy s normami EÚ. Rezort spravodlivosti preto navrhuje nové pravidlá pre uplatnenie práva na predčasné splatenie úveru.

Zmeny pri neziskových organizáciách

Z poslaneckých návrhov mal parlament definitívne rozhodnúť o koaličnom návrhu na zmeny pri neziskových organizáciách. Zaviesť by sa mohlo označovanie organizácií prijímajúcich financie zo zahraničia vyše 5000 eur za rok ako "organizácie so zahraničnou podporou".

To sa však nestalo. Parlament ho preložil na september. Adam Lučanský z SNS, ktorý podal návrh na preloženie, ho odôvodnil tým, že k zákonu "ešte prebiehajú rokovania".

Posudzovanie vplyvov na biodiverzitu

Parlament bude v septembri rokovať aj o novele zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Taraba uviedol, že toto rozhodnutie je výsledkom rokovania s Európskou komisiou.

Zákon, ktorý je momentálne v druhom čítaní, je súčasťou plánu obnovy. "Požiadal som ich, aby sme si urobili pracovné vyhodnotenie toho zákona, a som rád, že mi vyšli v ústrety. Zákon je prísľubom zmeny, pretože Európska komisia považuje súčasnú legislatívu za rigidnú a nevykonateľnú v mnohých častiach. Chceme mať jasno skôr, ako ho schválime, že tam nie sú žiadne sporné oblasti," povedal Taraba.

Prelomené veto prezidentky

Pri vymenovaní štatutárneho orgánu múzea alebo galérie sa vypustí podmienka povinného verejného vypočutia. Vyplýva to z novely zákona o múzeách a o galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty, ktorú v utorok opätovne schválili poslanci Národnej rady. Prelomili tak veto prezidentky Zuzany Čaputovej.

Ďalšie prelomené vetá

Poslanci prelomili aj veto prezidentky a opätovne schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia (FPU). O poskytnutí peňazí z fondu tak bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné.

Poslanci prelomili aj veto pri zákone, ktorý má urýchliť výstavbu strategických investícií. Za opätovné schválenie zákona bolo 78 koaličných poslancov.

Opozícia sa stotožňuje s prezidentkou

Opoziční poslancisa stotožňujú s výhradami prezidentky SR Zuzany Čaputovej k novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU).

"Zásadným problémom zákona, a to hovorí aj prezidentka, je okrem vecnej podstaty, ktorú zákon mení, najmä proces, ktorým sa zákon prijímal," skonštatovala Zora Jaurová (PS) s tým, že sa obišlo medzirezortné pripomienkové konanie a zákon sa podstatne zmenil aj pozmeňujúcim návrhom predkladateľa.

Gábor Grendel (klub Slovensko, KÚ, Za ľudí) pripomenul, že väčšinu v rade fondu majú mať po novelizácii priami nominanti ministerky kultúry. Negatívne vníma i to, že pri rozhodovaní o podpore nebudú pre radu záväzné stanoviská odborných komisií. V praxi tak podľa neho bude rozhodovať sedem priamych nominantov ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS).

Proti opätovnému schváleniu novely bude hlasovať aj SaS. Ondrej Dostál (SaS) hovorí o snahe politicky ovládnuť fond. Spôsob prijatia novely označil za deformáciu a znásilnenie pravidiel legislatívneho procesu.

Jozef Hajko (KDH) rovnako vidí za novelou snahu SNS ovládnuť kultúrne inštitúcie. O nových pravidlách by sa podľa neho malo diskutovať naprieč politickým spektrom a aj s odbornou obcou. Apeloval na poslancov i vládu, aby robili zákony "do zlého počasia" a eliminovali tak prípadné zlé úmysly.

Predkladateľ zákona

Michelko ako predkladateľ novely nevidí vo výhradách prezidentky nič iné, než výhrady Jaurovej z predošlej diskusie. Odmieta debatu o možnej protiústavnosti zákona. Právo na slobodu umenia novela podľa neho nijako neobmedzuje. Skonštatoval, že väčšina rady fondu môže urobiť korekciu pri rozhodovaniach.

Odmieta aj argumenty o možnom kolapse FPU. Tvrdí, že si aj s vedením fondu prešli zmeny a diskutovali o tom, čo nastane po nadobudnutí účinnosti novely.

Pozrite si živý vstup redaktorky Nikoly Detáriovej pred zasadnutím parlamentu.

Ďalšie zmeny a prijaté zákony

Zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov prerokuje Národná rada SR v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci o tom rozhodli v utorok. Úpravy prináša vládna novela zákona o azyle. Po novom by sa mohol príspevok poskytovať iba 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska na území SR.

Bez časového obmedzenia by ho mohli čerpať definované zraniteľné skupiny osôb. Nový systém má zabezpečiť väčšiu adresnosť a najmä udržateľnosť podpory na ďalšie obdobia.

Niektoré podmienky prijatia vysokokvalifikovaných zamestnancov na územie SR sa zjednodušia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o pobyte cudzincov, ktorý v utorok schválila Národná rada. Rezort vnútra návrh predložil najmä v reakcii na prijatie smernice Európskej únie. Novelizovať sa ním majú aj ďalšie zákony.

Pozrite si archívnu reportáž zo 4. júna 2024 o tom, ako Robert Kaliňák chce za predsedu parlamentu Andreja Danka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok