Rodný dom Adolfa Hitlera strhnú, aby nelákal neonacistov

TA3 TASR
17.10.2016 20:47

Rakúska republika vyvlastní rodný dom Adolfa Hitlera v Braunau am Inn a nechá ho strhnúť s tým, že na pivničnom základe vyrastie na jeho mieste nový objekt, ktorý budú využívať tamojšie úrady alebo charita. Zatiaľ sa však čaká na rozhodnutie o vyvlastnení objektu.

Rodný dom Adolfa Hitlera strhnú, aby nelákal neonacistov
TASR

Vyplýva to z informácií, ktoré priniesol denník Die Presse s odvolaním sa na rakúskeho ministra vnútra Wolfganga Sobotku. Šéf viedenského rezortu vnútra sa tak rozhodol konať v plnom súlade s odporúčaním expertnej komisie spred niekoľkých dní.

V utorok by sa malo začať s parlamentnou procedúrou v záujme realizácie zámeru. Rakúska vláda už v polovici júla zásadne schválila vyvlastnenie objektu i odškodnenie majiteľky, avšak pre tieto kroky sú vzhľadom na chránený štatút budovy nutné aj legislatívne opatrenia.

Sobotka dal najavo, že nemá obavy o spracovanie hrôz tristnej epochy vlády národných socialistov po zbúraní rodného domu vodcu fašistického Nemecka a zdôraznil, že chce zabrániť, aby sa z Braunau stalo pútnické miesto neonacistov, spomínajúcich na niekdajšie časy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok