Porovnávali Trumpove psychopatické rysy. Skončil pred Hitlerom

TA3 ČTK
23.8.2016 08:55

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump vraj v ničom nezaostáva za nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom alebo rímskym cisárom Nerom. Tvrdia to vedci z Oxfordskej univerzity v štúdii, ktorá porovnávala hodnoty psychopatických rysov Trumpa a Hilary Clintonovej s významnými osobnosťami minulosti.

Trump za Husajnom

Newyorský magnát svoju sokyňu výrazne predčil. V rebríčku, ktorý zverejnila stanica Sky News, figuruje Trump na štvrtom mieste za bývalým irackým prezidentom Saddámom Husajnom, stredovekým anglickým kráľom Henrichom VIII. a niekdajším ugandským diktátorom Idim Aminom.

Až za Trumpom je Hitler či Viliam Dobyvateľ. Clintonová figuruje na 11. priečke medzi Napoleonom a rímskym vládcom Nerom.

Tieto hodnoty sú vyššie nielen u politikov

Skóre 171 v rámci kvocientu psychopatických rysov osobnosti označeného ako PPI-R radí Trumpa medzi pätinu populácie vykazujúcu vôbec najsilnejšie psychopatické sklony. Podľa autora štúdie Kevina Dutton nie je možné na základe tohto kvocientu označiť niekoho za psychopata, iba ukazuje na prítomnosť psychopatických rysov. Tieto hodnoty sú podľa neho vyššie u niektorých typoch profesií, ako napríklad chirurgov, právnikov, vojakov či politikov.

Človek s vysokým skóre sa môže stať dobrým vodcom, záleží však, ako sú u neho skombinované pozitívne a negatívne psychopatické rysy, uviedol vedec. Medzi tie pozitívne patrí nebojácnosť a odolnosť voči stresu, negatívne predstavujú treba egocentrizmus, zvádzanie viny na druhého či neschopnosť empatie. Trump aj Clintonová podľa štúdie vykazujú silné pozitívne aj negatívne rysy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok