Úlohou žurnalistiky je aj kritizovať, tvrdí Solga. Podľa Farkašovského sa mnohí novinári vydali na cestu aktivizmu

24.5.2024 20:47

O tom, či novinári prilievali olej do ohňa v doterajšej spoločenskej situácii diskutovali v relácii Pozrime sa na to Zora Jaurová (PS), Karol Farkašovský (SNS), vysokoškolský pedagóg Adam Solga a moderátor Šimon Žďárský.

IMG_5910.jpeg
Foto:

Solga tvrdí, že obvinenia, ktoré sa vyrojili voči médiám vníma ako "veľmi príkre".

"Zodpovednosť v trestnoprávnej rovine nesie konkrétny človek. V etickej rovine by sme o tom mohli diskutovať, ale nemyslím si, že sú to médiá, ktoré vinu nesú za čin vyšinutého jednotlivca. Za čo ale nesieme zodpovednosť my všetci je práve duch rozpoltenosti spoločnosti. K tomuto určite prispeli médiá, nedával by som striktne do súvislosti tento jeden akt k činnosti médií. Ten kto toto tvrdí, riskuje, že možno niekto sa v budúcnosti pokúsi vyrovnať skóre. Keď toto niekto tvrdí o médiách alebo opozícií, maľuje im terč na chrbát. Na druhej strane si treba uvedomiť, že tá atmosféra v spoločnosti a vyhrotená rétorika je tu dlho, nezrodila sa na pôde médií," vysvetlil Solga.

Málokto bez viny

Myslí si, že je dôležité, aby každý začal od seba, vrátane mediálnych praktikov. Bez viny je podľa neho málokto. Dodal, že ľudia, akým je atentátnik si nezaslúži byť v mediálnom priestore menovaný.

"V prvom rade sa systematicky vyhýbam tomu, aby som komentoval vyjadrenia politikov, pretože tí sa predsa len vyjadrujú s celkom iným cieľom, ako my akademici. Tu si treba uvedomiť, že my, aj s našimi študentmi, napríklad v rámci výskumnej činnosti si všímame nedostatky, potom sa o nich treba baviť od prípadu k prípadu. Na to nám slúžia vedecké konferencie, ktoré trvajú hodiny a hodiny. Nemôžeme niektoré veci zhutniť do skratiek. Aktivizmus niektorých novinárov je fenomén, ktorý môže vadiť a vyrušovať," uviedol Solga. Aktivizmus podľa neho nachádzame nie len pri ľuďoch, ktorí sa venujú činnosti, ktorá pripomína žurnalistickú činnosť v dezinformačných médiách, ale aj u niektorých žurnalistov v mediálnom mainstreame.

Novinársky aktivizmus a kritika

"Áno aktivizmus, ako výčitka je legitímna, nesmie sa tiež používať vždy, keď nejaký novinár príde s kritikou. Kritika musí byť primeraná. Niektorí politici rámcujú aj primeranú kritiku, ako nejaký útok na nich, na ich politické zmýšľanie, na ich politickú stranu a to nie je šťastné," tvrdí Solga. Úlohou žurnalistiky je podľa neho to, aby okrem iného aj kritizovala.

Jaurová tvrdí, že polarizovaná spoločnosť do istej mieri môže za to, že sa v nej stávajú také incidenty. "Určite tam nejaká súvislosť je, ale nemôžeme to dávať do priamej korelácie. To, že je spoločnosť polarizovaná, je jednoducho fakt. Nedeje sa to len na Slovensku ale aj v Európe, no u nás nad európsky rámec. Sedíme podľa nej na sude s pušným prachom. Nešťastná udalosť, ktorá sa stala, by mohla byť začiatkom toho, že politici, ktorí využívali konflikt na politické body, by sa mali zamyslieť nad tým, aké politické prostriedky využívajú na dosiahnutie politických výsledkov a aké dôsledky to nesie," zdôraznila Jaurová.

Názor a médiá

Myslí si, že vzrástol počet názorovo vyhradených médií, čo sa podľa nej nedeje len na Slovensku, no Slováci na to zvyknutí nie sú. "Sociálne siete do istej mieri vytvárajú uzatvorené komunity, v ktorých sa ľudia radikalizujú a to vplýva aj na médiá. Do istej mieri je to dôsledok aj globálnych trendov, ale myslím si, že problematické momenty toho celého poznáme už z 90. rokov, keď počas mečiarizmu existovali veľmi názorovo vyhranené médiá a patrila medzi nich aj verejnoprávna televízia. To nie je to, kam by sme sa mali vracať," dodala Jaurová.

Vo videu nižšie si môžete pozrieť celú diskusiu v relácii Pozrime sa na to, alebo pokračovať v čítaní.

Farkašovský tvrdí, že niektorí novinári sa nevydali na dobrú cestu. "Nehádzal by som všetkých do jedného vreca. Potom sú tu aj vlastníci médií, ktorí sa tešia tomu, že média ovplyvňujú verejnosť a najmä v krízových časoch to bolo hmatateľné. Médiám zachutilo to, že sa ľuďom nechce veľmi rozmýšľať a prijímajú hotové postoje a názory z médií. To nie je dobré, pretože médiá môžu obrazne očkovať svoje pravdy. Niektorí politici si to uvedomili a naskočili na túto vlnu – vznikla taká spolupráca medzi trojlístkom novinári, vlastníci médií a politici," uviedol Farkašovský.

Polarizovaná spoločnosť

Došlo podľa neho k pokriveniu mediálneho prostredia a spoločnosť je "polarizovaná do krvi".

"Politici najmä z obdobia 2020 až 2023, že tu urobili vzťahovú apokalypsu. Novinári to potom nesú na svojich pleciach. Je to zlé a máme čo naprávať," uzavrel Farkašovský a dodal, že mnohí novinári sa vydali na cestu žurnalistického aktivizmu.

Žďárský by zo slovenských občanov "nerobil hlupákov, ktorí len prijímajú informácie z médií. Ľudia vnímajú veci kriticky. Nie je to tak, že automaticky keď si niečo prečítajú tak prijímajú takýto názor – určite sú takí ľudia, no nemyslím si, že je ich väčšina".

Niečo iné je podľa neho spoločenská atmosféra. "Vieme, že politici sú terčom útokov, o tom sa bavíme dnes, ale takým istým, ak nie väčším terčom útokov sú novinári. Sú zverejňované ich osobné údaje, údaje o ich deťoch. V takejto spoločenskej situácii sa mohlo stať, že tak ako sme videli prípad teroristického činu pri podniku Tepláreň, najskôr rozprával o Robertovi Ficovi, potom čakal Eduarda Hegera pred domom, nakoniec si trúfol na dvoch chlapcov," zdôraznil Žďárský.

Obete nenávisti

Obeťou mohol byť podľa neho hocikto – novinár, koaličný aj opozičný politik. "To, že sa atentát stal je dielom nejakého človeka, ktorý to v hlave nemá zrejme v poriadku. Nespájal by som to s činnosťou médií. Médiá si musia uvedomovať, že s veľkou silou majú veľkú zodpovednosť, takisto na to musia myslieť politici. Médiá fungujú v nejakom politickom prostredí, a keď sú politici rozhádaní a verejnosť je rozhádaná, ako môžeme očakávať, že médiá budú oázou pokoja. Začnime každý od seba, každý v tom má podiel viny," tvrdí Žďárský.

Vyvrátil domnienky, že by médiá nejakým spôsobom nadržiavali vláde Igora Matoviča. "Práve Igor Matovič, je ten, ktorý nazýval Denník N, denníkom nenávisť," povedal. Nemyslí si teda, že by médiá nejako nadržiavali predošlej vláde. "Môžeme očakávať kritiku našej práce, ale keď nás začnú politici chváliť, vtedy vieme, že máme problém," uzavrel Žďarský.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok