Národné parky majú tiež svoj sviatok. Takto ho môžete osláviť turistikou po Slovensku

24.5.2024 05:45

Európsky deň národných parkov je 24. mája. Slováci môžu tento deň oslavovať viacerými spôsobmi. Prečítajte si tipy na výlety po Slovensku, ktoré odporúča národná organizácia pre podporu cestovného ruchu Slovakia Travel.

Slnko zapadá za  Gerlachovský štít
Foto: TASR/Pavol Bendík

Medzi najatraktívnejšie turistické destinácie na Slovensku patrí Tatranský národný park. Ponúka vyše 600 kilometrov značených turistických chodníkov.

Gerlachovský štít

Gerlachovský štít (2655 metrov nad morom) je najvyšším štítom na Slovensku. Na ceste za dych berúcimi výhľadmi budú turisti zo začiatku kráčať a neskôr aj liezť po skalách, pripútaní lanom. Skupina s horským vodcom väčšinou vyráža za tmy a prechádza v úplnom tichu. Za úsilie, ktoré turisti počas výstupu vynaložia, im budú odmenou pocit zadosťučinenia z výstupu a výhľad z najvyššieho bodu na Slovensku.

NP_VysokeTatry-Gerlachovsky_stit-Peak Foto: SLOVAKIA TRAVEL Gerlachovský štít v Tatrách

 Plavba na plti po horskej rieke

Pre rodiny s deťmi, ale aj fyzicky menej aktívnych turistov, prichádza do úvahy Pieninský národný park. Môžu sa plaviť na typických drevených pltiach po horskej rieke Dunajec. Ich sprievodcom bude skúsený pltník oblečený v národnom odeve a klobúku, ktorý im porozpráva zaujímavosti o okolitej prírode. Drevené plte na Dunajci majú stáročnú tradíciu. Plte sa v minulosti využívali na prepravu dreva, rôznych tovarov aj osôb, približuje agentúra.

NP_Pieniny_plte-WoodenRafts Foto: SLOVAKIA TRAVEL/Martin Šopinec Plte v Pieninách

Prekvapivé a tajomné podzemie

Národný park Slovenský kras sa môže pochváliť najväčším krasovým územím v strednej Európe s najväčším počtom podzemných priestorov. Nachádza sa tu 1100 jaskýň a priepastí. Navštíviť možno viaceré z nich. Pozrieť si môžete aj najväčšiu jaskyňu Národného parku Slovenský kras, Domicu, ktorá je známa svojou krasovou výzdobou.

Ak si vyberiete dlhšiu trasu jaskyne, budete sa v prípade vhodných podmienok aj plaviť po podzemnej riečke. Jaskyňa je autentickým dokladom života a činnosti pravekého človeka. Nálezy z nej sú staré až 6-tisíc rokov a dokladujú osídlenie a využívanie Domice v mladšej dobe kamennej. Jedinečnú skúsenosť si návštevníci odnesú aj z ďalších jaskýň Národného parku Slovenský kras, napríklad Ochtinskej aragonitovej jaskyne, ktorú zdobí mimoriadne cenná aragonitová výzdoba, jediná svojho druhu v strednej Európe, píše Slovakia Travel.

 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok