Vandali ničili prastaré skalné útvary v národnom parku, všetko zachytila kamera. Nevhodný žart ich vyjde draho

ta3/DD
17.4.2024 05:00

Vandalizmus sa nevypláca. Dvaja návštevníci boli v americkom Národnom parku Lake Mead zachytení na videu, ako ničia staré skalné útvary. Strážcovia parku žiadajú verejnosť o pomoc pri identifikácii podozrivých.

Narodný park Lake Mead
Profimedia (ilustračná fotografia)

Vandali v chránenej oblasti

Video ukazuje dvoch turistov, ktorí vyliezli na červenohnedé skalné útvary pozdĺž chodníka Redstone Dune Trail v parku a na zem zhadzovali široké pieskovcové dosky, uvádza portál CNN. Vedľa nich stálo neplnoleté dievča a všetko sledovalo. V pozadí videa počuť aj výkriky.

Poškodenie chránených útvarov, ktoré sa časom vytvarovali zo 140 miliónov rokov starých piesočných dún, je nezvratné. Hovorca parku John Haynes označil ničenie za "strašné".

"Prečo by si to, preboha, robil v tejto oblasti, ktorá je taká krásna? Je to jedno z mojich obľúbených miest v parku a vidím, ako sú tam hore a ničia ho. Nerozumiem tomu," povedal Haynes pre CNN.

Video bolo natočené večer 7. apríla. Strážcovia parku vyzvali každého, kto bol v tom čase na trase alebo kto by mohol mať informácie, aby pomohol odhaliť identitu týchto ľudí.

Návštevníci sú očami strážnikov

Muži sú podozriví z vandalizmu. Ak ich chytia, môžu čeliť obvineniam, väzeniu alebo vysokým pokutám.

Rozsiahla chránená oblasť pokrýva 1,5 milióna akrov výhľadov na hory, kaňonové chodníky a dve životne dôležité nádrže, ktoré sa tiahnu cez hranicu Nevady a Arizony. Vodné športy v nádrži Lake Mead sú hlavným lákadlom pre milióny návštevníkov parku, ale extrémne sucho na západe spôsobilo, že hladina vody v jazere v posledných rokoch prudko klesla, čím sa odhalili potopené lode a ľudské pozostatky.

Vzhľadom na veľkosť parku zohrávajú návštevníci veľkú úlohu, keďže strážcom môžu pomôcť monitorovať oblasť. Haynes vyzval návštevníkov, aby natočili videá o akejkoľvek nezvyčajnej aktivite a nahlásili ju správcom parku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok