Británia a USA zvažujú uvalenie nových sankcií proti Sýrii a Rusku

TA3 TASR
16.10.2016 21:32

Spojené štáty a Británia uviedli, že zvažujú uvalenie ďalších ekonomických sankcií na sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho spojencov a vyzvali Rusko, aby pomohlo ukončiť konflikt v Sýrii.

Európa nechce bojovať v Sýrii

"Je životne dôležité udržať ten nátlak - navrhujeme veľa opatrení, ktoré majú do činenia s dodatočnými sankciami uvalenými na sýrsky režim a jeho stúpencov, s postavením zodpovedných za vojnové zločiny pred medzinárodný trestný súd," citovala britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona agentúra Reuters. Povedal novinárom, že Európa nemá chuť ísť do vojny v Sýrii.

Vyjadril "veľké pochybnosti", či Asadova vláda a jej spojenec Rusko sú schopní dobyť najväčšie sýrske mesto Aleppo alebo vyhrať vojnu a vyzval Rusko a Irán, aby preukázali svoje vedúce schopnosti a  ukončili konflikt.

"Je na nich, aby preukázali milosť, milosť ľuďom v tom meste a uplatnili prímerie," dodal Johnson, ktorý hovoril na spoločnom tlačovom brífingu s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerrym.

Kerry a Johnson sú optimistickí

Kerry informoval desiatku európskych a blízkovýchodných spojencov v Londýne o svojich sobotňajších rokovaniach o Sýrii s Ruskom a skupinou blízkovýchodných krajín vo Švajčiarsku. Kerry potvrdil, že USA a ich spojenci zvažujú uvaliť  nové sankcie na Sýriu.

Kerry a Johnson vyjadrili optimizmus v súvislosti s diplomatickým úsilím, ktoré Kerry začal v sobotu. Dodali ale, že plánujú zvýšiť nátlak s cieľom zastaviť letecké útoky na Aleppo. Stretnutie v Londýne sa podľa BBC začalo rokovaním o Jemene a výzvou na prímerie v dva roky trvajúcom konflikte. "Je čas uplatniť bezpodmienečné prímerie a potom prejsť k rokovaciemu stolu," povedal Kerry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok