Rusko vetovalo rezolúciu o okamžitom ukončení bombardovania v Sýrii

TA3 TASR
8.10.2016 22:25

Rusko vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúci na okamžité zastavenie bojov v Sýrii vrátane ukončenia všetkých náletov na obkľúčené mesto Aleppo. Západné krajiny zasa nezdvihli ruku pre ruský protinávrh, ktorý nepočítal so zákazom vojenských preletov nad Aleppom.

Za rezolúciu hlasovalo 11 členov BR

Návrh rezolúcie, predložený Francúzskom a Španielskom, apeloval na všetky strany v Sýrii, aby okamžite prerušili vojenské operácie, poskytli neobmedzený prístup humanitárnej pomoci a ukončili "všetky vzdušné bombardovania a vojenské lety nad mestom Aleppo".

Text rezolúcie tiež vyzýval na "rozšírené monitorovanie" prímeria pod záštitou OSN a žiadal generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby navrhol možnosti, ako tento proces realizovať. Za návrh rezolúcie sa v hlasovaní vyslovilo 11 členov BR OSN, dvaja boli proti a dvaja sa zdržali hlasovania.

Umiera čoraz viac civilistov

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault pred hlasovaním povedal, že zámerom rezolúcie je ukončiť násilnosti v "mučenom meste" Aleppo na severozápade Sýrie, ktoré je terčom intenzívneho bombardovania zo strany sýrskych vládnych síl a ich spojenca, Ruska. Ayrault varoval, že pokračujúce nálety zabíjajú civilistov a ničia nemocnice a školy - "a nemajú nič spoločné s bojom proti terorizmu".

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin, ktorý odmietnutie návrhu rezolúcie už vopred avizoval, svojich kolegov v rade obvinil z "protiruského postoja". "Je to jedno z najpodivuhodnejších divadiel v dejinách Bezpečnostnej rady OSN. Musíme hlasovať o dvoch rezolúciách a vieme, že jedna ani druhá nebude schválená," vyhlásil.

Rusko v piatok popoludní totiž na poslednú chvíľu predložilo vlastný návrh rezolúcie o Sýrii. Prekvapilo tým západných podporovateľov francúzskeho návrhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok