Sunak oznámil, kedy sa budú konať britské parlamentné voľby. Kto vyhrá letné hlasovanie?

22.5.2024 18:23 , Aktualizované: 22.5.2024 22:30

Britský premiér Rishi Sunak v stredu večer oznámil, že parlamentné voľby v ostrovnej krajine sa budú konať 4. júla. Potvrdil tak správy médií, ktoré hovorili o prekvapení.

Pôvodne sa očakávalo, že voľby sa uskutočnia najskôr na jeseň. Sunak v stredu navrhol kráľovi Karolovi III. rozpustenie parlamentu a ten s tým súhlasil.

Očakáva sa, že letné hlasovanie s prehľadom vyhrá opozičná Strana práce, ktorá by sa tak po 14 rokoch vrátila k moci.

Jeho konzervatívci v súčasnosti v prieskumoch verejnej mienky zaostávajú za labouristami približne o 20 percentuálnych bodov. Novým britským premiérom by sa po hlasovaní v 67-miliónovej krajine mohol stať líder opozície Keir Starmer.

Buď Sunak alebo Starmer

"Teraz je chvíľa, aby si Británia zvolila svoju budúcnosť," povedal Sunak pred svojou kanceláriou na Downing Street. "Buď sa 5. júla stanem premiérom ja, alebo Keir Starmer," povedal tiež v krátkom prejave, ktorý znel ako ostrý začiatok volebnej kampane.

Štyridsaťpäťročný politik v ňom čelil dažďu a protestujúcim, ktorí z diaľky hlasno púšťali pieseň Things Can Only Get Better (Veci sa môžu len zlepšiť), ktorú stredolavičiari používali v ére Tonyho Blaira. Aj napriek tomu sa Sunakovi podarilo zvýšeným hlasom povedať, čo všetko jeho vláda dosiahla, a zároveň poprel, že by stredoľavičiari mali nejaký plán. "Neviem, čo ponúkajú - a úprimne povedané, myslím, že ani vy to neviete," zdôraznil.

Opozičný líder Starmer po oznámení termínu hovoril o momente, na ktorý krajina čakala. Hlasovanie dá podľa neho ľuďom možnosť zastaviť "chaos" konzervatívnej vlády a začať obnovovať Britániu. 

Špekulácie o dátume

O termíne volieb sa v stredu celý deň špekulovalo aj v Británii, kde viacerí ministri zrušili plánované vystúpenia alebo skrátili či odložili zahraničné návštevy kvôli stretnutiu najvyšších vládnych predstaviteľov, ktoré sa konalo v nezvyčajnom čase. Na otázku o termíne volieb sám Sunak odpovedal, že sa budú konať v druhej polovici roka.

Podľa pozorovateľov britský premiér pôvodne dúfal, že sa hlasovanie uskutoční v neskoršom termíne, keď bude hospodárska situácia krajiny lepšia, čo by zlepšilo vyhliadky jeho strany.

Nakoniec však podľa denníka The Guardian dospel k záveru, že ekonomika sa dovtedy pravdepodobne výrazne nezvýši.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. apríla 2023 o tom, ako britský súd vyšetroval Sunaka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok