Británia je na strane Ukrajiny. S Tureckom pracuje na obnove prepravy obilia, povedal Sunak Zelenskému

ta3/Samuel Drozda, čtk
25.7.2023 14:13

Británia spolupracuje s Tureckom na obnove čiernomorských obilných dohôd, povedal britský premiér Rishi Sunak ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému.

Británia je na strane Ukrajiny. S Tureckom pracuje na obnove prepravy obilia, povedal Sunak Zelenskému
TASR/AP

Zdesený Sunak

Sunak v telefonáte tiež povedal, že ho "zdesilo", aké škody napáchali pondelkové ruské útoky v ukrajinskej Odese, pri ktorých boli zničené sklady s obilím a sedem ľudí utrpelo zranenie. Británia bude podľa Sunaka ruské činy naďalej odsudzovať na pôde Organizácie Spojených národov (OSN). Ruská armáda v posledných dňoch podľa ukrajinských úradov častejšie útočí na ukrajinskú infraštruktúru spojenú s vývozom obilia.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes zopakoval, že Rusko sa k obilným dohodám vráti, ak sa budú brať do úvahy ruské požiadavky. Moskva tvrdí, že nebola naplnená tá časť dohôd týkajúca sa okrem iného vývozu ruských hnojív. Hovorca ukrajinskej rozviedky Andrij Jusov v utorok podľa agentúry Unian obvinil Rusko, že odstúpenie od dohôd plánovalo dlho pred jeho formálnym oznámením s cieľom znížiť množstvo vyvezeného obilia z Ukrajiny.

Trpia najchudobnejší

Moskva svoju účasť na dohodách pozastavila po viac ako roku. Zmluvy sprostredkované OSN a Tureckom umožňovali napriek bojom na Ukrajine vyvážať desiatky miliónov ton poľnohospodárskych komodít z ukrajinských prístavov v Čiernom mori. Časť dohôd sa týkala vývozu ruských potravín a hnojív, podľa Moskvy ale export jej produktov limitujú okrem iného sankcie vo finančnom sektore. Rusko tak z dohôd nemôže ťažiť naplno, keďže zaútočilo a plne spôsobilo vojnu na Ukrajinu a následnú potravinovú krízu.

Ruská invázia na Ukrajinu vlani vo februári vyvolala celosvetový nárast cien potravín, ktorý sa prejavil predovšetkým v chudobnejších častiach sveta. Peskov v utorok uviedol, že vývoz obilia bude témou nadchádzajúceho rusko-afrického summitu v Petrohrade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok