Bionický poslanec Mackinlay sa vrátil do snemovne, na rukách a nochách mal protézy. Britskí politici ho privítali potleskom

22.5.2024 17:32

Britskí politici v stredu podľa agentúry AP preukázali výnimočnú jednotu, keď potleskom v stoji privítali v Dolnej snemovni poslanca Craiga Mackinlaya, ktorý prišiel v dôsledku sepsy o obe ruky a nohy a má protézy. Tento 77-ročný politik, ktorý strávil viac ako dva týždne v kóme, chce teraz pomáhať ľuďom s podobnými zdravotnými problémami. Sám seba nazýva "bionickým poslancom".

Mackinlay
Twitter/christopherhope

Výnimka tlieskania

Keď konzervatívec Mackinlay vstúpil do Dolnej snemovne bez pomoci, vládni aj opoziční zákonodarcovia povstali a zatlieskali. "Ako viete, tlieskanie nepovoľujeme," napomenul ich predseda snemovne Lindsay Hoyle, ale hneď dodal: "Toto je však výnimka." Mackinlayho manželka a štvorročná dcéra to sledovali z galérie.

"Je to pre mňa emotívny deň," povedal Mackinlay svojim kolegom a zažartoval, že porušil parlamentný dress code, keď si kvôli novým končatinám obul tenisky a nemal sako.

Britský premiér Rishi Sunak v stredu svojho straníckeho kolegu označil za inšpiráciu.

Zdravotné problémy

Mackinlayho zdravotné problémy sa objavili veľmi náhle. Hoci sa necítil dobre, keď si 27. septembra minulého roka ľahol do postele, určite nečakal, že jeho telo zmodrie za jediný deň. Po prevoze do nemocnice strávil 16 dní v kóme vyvolanej lekármi, zatiaľ čo jeho manželke povedali, že má päťpercentnú šancu na prežitie.

Keď sa opäť prebral, zistil, že mu sčerneli končatiny, a tak mu ich v decembri všetky amputovali.

Šírenie osvety

"Podarilo sa im ich zachrániť nad lakťami a nad kolenami," povedal nedávno pre BBC.

"Dalo by sa teda povedať, že mám šťastie." S protézami sa opäť naučil chodiť, ale stále zažíva ťažké chvíle; niekedy napríklad ráno, keď sa zobudí z pekného sna a uvedomí si, že nemá ruky.

Vo svojej budúcej politickej kariére sa chce Mackinlay zasadzovať za šírenie osvety o nebezpečenstve sepsy a za pomoc pacientom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok