Štyri dni po atentáte: Existuje verzia, že útočník nebol osamelý vlk. Do väzby ide muž, ktorý sa vyhrážal ministrom a poslancom

19.5.2024 06:48 , Aktualizované: 19.5.2024 19:46

Predseda vlády Robert Fico je mimo ohrozenia života, ale naďalej vo vážnom stave. Oznámil to podpredseda vlády a šéf rezortu obrany Robert Kaliňák s tým, že premiér si v nemocnici ešte niekoľko dní poleží. Situáciu sme sledovali online.

tlačovka bezpečnosť Fico atentát
TASR/Martin Baumann

19:45 Online monitoring sme ukončili. Ďalšie informácie o atentáte vám budeme prinášať aj naďalej. Ďakujeme za priazeň.

19:44 Muž, ktorého poslal súd do väzby, sa mal cez správy na internete vyhrážať poslancovi Smeru-SD Richardovi Glückovi a poslancovi Hlasu-SD Petrovi Kalivodovi.

18:54 Muž, ktorý sa vyhrážal ministrom a poslancom, poslal súd do väzby. Informuje o tom Markíza. Muž svoj skutok ľutuje.

18:44 O tom, či mladí ľudia sledujú médiá a či sú ohrození dezinformáciami sme sa rozprávali s Marcelou Belianskou, pedagogičkou a odborníčkou na mediálnu výchovu.

18:13 Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti informoval, že Okresný súd Banská Bystrica právoplatne odsúdil muža, ktorý schvaľoval a podporoval útok na premiéra v tzv. superrýchlom konanie. Pred nemocnicu v Banskej Bystrici prišiel skandovať nenávistné heslá.

Súd mu uložil nepodmienečný trest odňatia slobody na tri mesiace.

18:05 Policajti v týchto dňoch monitorujú viaceré objekty ako úrady, obchodné centrá a miesta, kde sa stretáva veľa ľudí. Počet policajtov v teréne navýšili o viac ako tretinu. Viac vo videu nižšie.

17:57 Posilnená je aj ochrana nemocníc. Podľa SIS sa malo podariť získať informáciu o tom, že podobný bombový útok, aký bol nedávno namierený na školy či bankové inštitúcie, je možný a vysoko pravdepodobný v najbližšom období aj na nemocnice. V jednom z týchto zariadení je v súčasnosti aj premiér Robert Fico.

17:55 "Boli prijaté opatrenia, o ktorých budeme informovať možno už v budúcom týždni," uviedol námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar.

17:52 Slovensko je po atentáte na predsedu vlády zranenou krajinou. Aj to sú slová novozvoleného prezidenta. Naša krajina sa musí upokojiť. Napriek tomu okrúhly stôl parlamentných strán v utorok asi nebude. Hoci prezidentka Zuzana Čaputová možnosť stretnutia politických lídrov považuje za stále otvorenú. Pozrite si celú reportáž o tejto téme.

17:50 V parlamentnom výbore sa stretáva koalícia i opozícia. "To znamená celé politické spektrum, ktoré dnes má jedinú úlohu, a to je upraviť naše pravidlá do budúcna, aby sme predišli takejto situácii, ako sa stala tento týždeň," doplnil vicepremiér.

17:48 Parlamentný výbor bude podľa Gašpara zvolaný po dohode s ministrom vnútra. Poslanci sa na ňom majú ešte podrobnejšie informovať o všetkých skutočnostiach, ktoré by mali vedieť ako volení zástupcovia občanov, prípadne k situácii zaujať stanovisko.

"Z môjho pohľadu je ten doterajší proces, ktorý tu prebieha, nastavený dobre. Je to značne široký záber pre bezpečnostné zložky a, ako som už povedal, tá situácia je výnimočná," komentoval. Dodal, že žiadne zľahčovanie nie je na mieste.

17:45 Výstupom bezpečnostnej rady by mohli byť podľa vicepremiéra aj návrhy prípadných legislatívnych opatrení, kde možno posilniť ochranu. "Pretože len legislatívne opatrenie môže garantovať, že ochrana sa bude týkať všetkých rovnakou mierou," zdôvodnil Kaliňák. Otvoriť treba podľa neho aj diskusiu o tom, ako viac penalizovať aj "verbálne útoky vysokého stupňa nenávisti".

17:30 O zvolanie bezpečnostnej rady požiada Kaliňák podpredsedníčku rady Denisu Sakovú aj v kontexte nových informácií o tom, že páchateľ atentátu nemusel byť osamelým vlkom. "Chceme si zhrnúť všetky informácie spravodajských služieb, Policajného zboru, určite pripraviť opatrenia najmä v súvislosti s ochranou inštitúcií a zariadení, ktoré majú strategický význam," načrtol Kaliňák.

16:56 Výkon policajtov je po atentáte navýšený zhruba o 30 až 40 percent.

16:47 K situácii po atentáte bude v stredu (22. 5.) zvolaná bezpečnostná rada štátu. Zaoberať sa má návrhmi opatrení či možnými legislatívnymi zmenami na predchádzanie podobných útokov. Na budúci týždeň sa má o prípade bližšie informovať aj parlamentný brannobezpečnostný výbor, informoval jeho predseda Tibor Gašpar.

16:40 Všetky podstatné informácie z tlačovej besedy o bezpečnostnej situácii na Slovensku nájdete v článku nižšie.

16:37 Vláda zriadila vyšetrovací tím, ktorý pracuje na vyšetrení atentátu na premiéra.

16:35 Šutaj Eštok vyvrátil informáciu, že by s útočníkom spolupracovali dvaja ľudia, ktorí držali zábranu na námestí v Handlovej, za ktorou sa nachádzali aj s útočníkom. Išlo o slepú ženu a jej nepočujúceho partnera.

16:31 Asi dve hodiny po spáchaní atentátu mal páchateľ vymazanú všetku facebookovú aj komunikačnú históriu. "Nebola vymazaná ním ani jeho manželkou zrejme," ozrejmil minister vnútra.

16:23 Šutaj Eštok potvrdil, že nešlo o osamelého vlka, ako uviedol na tlačovej konferencii vo štvrtok po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. "Je tu aj verzia toho, že páchateľ sa pohyboval v skupine ľudí, ktorí sa na tento čin vzájomne hecovali alebo pripravovali," dodal.

tlačovka bezpečnosť ta3/Tamara Lesná Tlačová konferencia o bezpečnostnej situácii na Slovensku

16:20 "Všetci policajti sú dnes v teréne," povedal minister. Ochraňujú nielen nemocnice, ale aj obydlia ústavných činiteľov.

16:16 Doteraz sa polícia rieši až 50 prípadov schvaľovania útoku na premiéra alebo nenávistných prejavov na internete.

16:14 Šutaj Eštok varuje všetkých "hrdinov za klávesnicou", že ak si myslia, že polícia nezistí, čoho sa dopúšťajú, sú na omyle. Na internete nie je dovolené všetko, dodal.

16:12 Na tlačovke sú okrem ministrov vnútra a obrany prítomní aj prezident Policajného zboru Ľubomír Solák, námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar a predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar.

tlačovka bezpečnosť ta3/Tamara Lesná Tlačová konferencia o bezpečnostnej situácii na Slovensku

16:09 "Nenávisť nemôže byť odpoveďou na nenávisť, lebo potom sme v špirále, ktorá sa nikdy nezastaví," vyhlásil minister vnútra.

16:08 Minister vnútra uviedol, že monitorované sú aj nemocnice na Slovensku.

16:07 Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok informoval, že sú monitorované miesta so zvýšeným pohybom obyvateľov, nákupné centrá a sú chránení politici, ktorým prišli vyhrážky smrťou. Monitorované sú aj redakcie mnohých médií.

Polícia robí všetko preto, aby monitorovala rizikové osoby či skupiny.

16:06 Sledujte aktuálnu tlačovú besedu o bezpečnostnej situácii na Slovensku.

15:21 Matovičovo hnutie Ficovu vládu kritizuje za podržanie ministra vnútra vo funkcii, vyhýbavý postoj k účasti na okrúhlom stole či nestiahnutie zákona o RTVS, ktorý by verejnoprávnu televíziu zmenil na STVR.

15:48 Hnutie Slovensko sa v najnovšom stanovisku vyjadrilo, že vládna koalícia dokazuje, že nemá úprimný záujem riešiť napätú situáciu na Slovensku.

"Malá časť vládnej koalície od útoku na premiéra rozpráva o zmierení. Avšak druhá, výrazne väčšia, časť neustále útočí na opozičných politikov a médiá. Na sociálnych sieťach šíria nenávisť a huckajú ľudí, čím pokračujú presne v rovnakých praktikách, ktorými za posledné roky vybičovali atmosféru medzi ľuďmi do súčasného emočne mimoriadne napätého stavu," uviedlo.

15:21 Pozrite si rozhovory s Andrejom Dankom a Milanom Majerským po relácii V politike.

15:17 Už o necelú hodinu sa na Úrade vlády SR uskutoční tlačová konferencia na tému Bezpečnostná situácia na Slovensku.

15:08 Slovensko sa po atentáte nachádza v zložitej situácii, pri ktorej nie je jasné, akým smerom sa vyvinie. Pre Česko je dôležité, aby susedný štát bol stabilný a fungovala v ňom demokracia. V relácii Partie Terézie Tománkovej televízie CNN Prima News to povedal český minister zahraničia Ján Lipavský.

15:06 Bezprecedentný útok na premiéra Roberta Fica je "príležitosť na zmenu," zhodli sa v relácii Na telo Anton profesor psychológie Heretik a teológ Daniel Pastirčák. No ako bude zmena vyzerať zatiaľ nie je jasné. "Som skôr skeptik," povedal Pastirčák.

14:35 Predseda SNS Andrej Danko spochybňoval, či je normálne mať stránku Zomri, keď strieľali na premiéra. Zomri je satirická stránka, ktorá tvorí “meme“ obrázky, často o politickej situácii na Slovensku.

Tomáš Taraba sa na Facebooku vyjadril, že stránka Zomri by už podľa názvu mala byť “osobitným centrom záujmu orgánov činných v trestnom konaní“.

“Teraz máte opodstatnenú šancu zrušiť tieto protislovenské stoky. Načo čakáte?“ pýtal sa muž v komentári pod príspevkom.

“Nečakáme na nič, všetko sa zákonne pripravuje,“ odpovedal Taraba.

13:56 Lídra PS Michala Šimečku mrzí, že niektoré strany odmietajú okrúhly stôl. Verí, že iniciatíva nakoniec uspeje. “Považujem za kľúčové, aby sme zastavili rastúcu vlnu nenávisti, napätia a nevraživosti - spoločným signálom, že hoci naše politické rozdiely a spory pretrvávajú, vieme politickú súťaž viesť normálne, kultúrne a bez nenávisti,“ uviedol Šimečka. Viacerí politicisi podľa neho neuvedomujú vážnosť situácie, a naďalej prilievajú olej do ohňa.

13:45 "Hovoriť o osamelom vlkovi je predčasné," vyhlásil Danko o atentátnikovi Jurajovi Cintulovi. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok sa však vyjadril, že to bol osamelý vlk. "Na tri kliky viete zistiť, či ho niekto platil," povedal.

13:30 Majerský pripomenul, že sa síce zúčastnil niekoľkých protestov, no keby neboli v roku 1989, nesedeli by sme tu. No keď niekto začal kričať "Fico do basy!", postavil sa proti tomu. Politici musia zareagovať správne nielen v parlamente, ale aj na ulici. "Nemôžeme bagatelizovať, čo sa stalo. Každý politik si musí vstúpiť do svedomia, kde urobil chybu," povedal líder KDH.

13:00 Hoci minister Matúš Šutaj Eštok viackrát potvrdil svoju účasť v debate Na telo v TV Markíza, na poslednú chvíľu účasť zrušil a neprišiel.

12:57 Danko sa vyjadril, že keď premiéra v stredu operovali, bol celý čas v nemocnici a nebolo tam "jedno oko suché". Uviedol, že má dostatok informácií od ministra obrany Roberta Kaliňáka, ktorý s ním je v kontakte. V prípade, že by premiér súhlasil s návštevou, líder SNS by za ním prišiel.

Majerský uviedol, že má informácie iba z médií a KDH sa modlí za Ficovo zotavenie. "Myslíme na to, aby táto krajina postupne, ale isto viedla svojho kroky k upokojeniu a zmiereniu," vyjadril sa.

12:51 To najdôležitejšie z V politike nájdete v článku nižšie.

12:40 Pozrite si najnovší vstup redaktorky ta3 Nikoly Detáriovej:

12:35 Reprízu diskusnej relácie V politike s Richardom Dírerom si môžete pozrieť dnes večer o ôsmej. A už teraz ju nájdete v našom archíve webe ta3.com.

12:30 SaS považuje možné zrušenie okrúhleho stola politických strán za chybu. “Pokiaľ nezačneme spolu vecne a slušne komunikovať, nikdy sa nevymaníme zo špirály nenávisti. Po atentáte na premiéra Roberta Fica je na nás, politikoch, aby sme prinášali do spoločnosti pokoj,“ uviedol predseda strany Branislav Gröhling.

Niektorí politici podľa nich nepochopili výzvu tejto napätej doby. “Donekonečna rozdeľujú spoločnosť, chrlia nenávisť, osobné útoky či vulgarizmy. Takto sa z miesta nikdy nepohneme,“ stojí v stanovisku. Iniciatívu spoločného rokovania lídrov politických strán, s ktorou prišli úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini vítali.

12:20 Prezidentka považuje možnosť stretnutia politických lídrov stále za otvorenú. “Je prirodzené, že si jeho príprava vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť. V aktuálnej situácii je však najdôležitejšie, aby nastal posun v upokojení situácie. Menej dôležité je, či sa stretnutie uskutoční neskôr alebo na inom mieste,“ uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Celý článok si môžete prečítať nižšie.

12:10 Andrej Danko a Milan Majerský sa téme atentátu na premiéra Fica venovali aj v relácii ta3 V politike s Richardom Dírerom.

“Šialený a neprijateľný čin, o ktorom sme si mysleli, že sa na Slovensku nemôže stať. No stal sa. Špirála nenávisti a konšpirácií, ktorá sa tu v posledných rokoch roztočila, a ktorú sme nezastavili, nám ukázala, čo dokáže. A aj dni po atentáte sme svedkami statusov, ktorými sa niektorí snažia vytĺcť politický kapitál,“ povedal moderátor Richard Dírer na úvod.

Celú diskusiu si môžete pozrieť v relácii nižšie:

11:55 Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici vydala stanovisko k zdravotnému stavu premiéra Roberta Fica. Robert Kaliňák na brífingu o 11:00 hod. informoval, že sa už nezúčastní ďalších tlačových brífingov pred nemocnicou, miesto toho bude Rooseveltova nemocnica vydávať pravidelné stanoviská.

11:35 "Nech je Šimečka rád, že som mu nedal facku, keď som sa dozvedel, že po Robovi strieľali," povedal Andrej Danko v súvislosti s tým, že Romana Tabák z SNS narušila Šimečkovu tlačovku po atentáte. Dírer tak reagoval na Dankovu kritiku na správanie Matoviča v parlamente.

"Môjho priateľa strelili do brucha, keby vášho priateľa strelili do brucha, tak by ste reagovali ešte horšie,“ povedal ďalej líder SNS moderátorovi relácie V politike.

Záznam si môžete pozrieť nižšie:

11:25 Andrej Danko očakával, že okrúhly stôl sa neuskutoční. Poďakoval sa zvolenému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu, že ustúpil od tejto iniciatívy. Nechcel si sadnúť za jeden stôl s Igorom Matovičom.

11:15 Robert Kaliňák povedal, že sme o krok bližšie k pozitívnej prognóze. Premiér bude aj naďalej hospitalizovaný v Rooseveltovej nemocnici.

Kaliňák informoval, že toto je posledný tlačový brífing. O aktuálnom stave bude nemocnica vydávať pravidelné stanoviská.

Vyjadril sa aj k okrúhlemu stolu, ktorý chceli zorganizovať prezidentka Čaputová a zvolený prezident Pellegrini. Predtým, ako nastavíme novú úroveň vzťahov medzi politickými stranami, si musíme podľa Kaliňáka spraviť komplexnú sebareflexiu spoločnosti.

11:08 Námestník Rooseveltovej nemocnice na základe lekárskeho konzília informoval, že pacient je mimo ohrozenia života. Potrebuje ale dlhú dobu na rekonvalescenciu. Situácia zdravotného stavu je ale stále vážna.

Celý tlačový brífing si pozrite vo videu nižšie:

11:00 Pozrite si najnovší vstup redaktorky Nikoly Detáriovej:

11:00 O desať minút očakávame tlačový brífing.

10:40 Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil ďalšie tri osoby za príspevky na internete. Išlo o prečin schvaľovania trestného činu, teda atentátu na premiéra Roberta Fica. Informovala o tom Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

10:32 “Ukazuje sa, že na okrúhly stôl politických strán zrejme ešte nedozrel čas,“ uviedol novozvolený prezident Peter Pellegrini. Obrátil sa preto priamo na občanov s prosbou, aby sa nenechali uniesť negatívnymi emóciami, ktoré môže priniesť nastávajúci politický súboj.

10:25 Podľa našich informácií sa pred 11:00 hod. pred nemocnicou v Banskej Bystrici uskutoční tlačový brífing o stave premiéra. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

10:15 V nedeľu o 16.00 h sa uskutoční tlačová konferencia o bezpečnostnej situácii na Slovensku.

Zúčastnia sa jej podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok, prezident Policajného zboru SR Ľubomír Solák, námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar a predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar.

10:04 Redaktorka ta3 Nikola Detáriová je pred Rooseveltovou nemocnicou v Banskej Bystrici a priniesla najnovšie informácie o zdravotnom stave Roberta Fica.

Piatková operácia, pri ktorej mu odstránili odumreté tkanivo, pomohla aspoň trochu zlepšiť zdravotný stav. Premiér je v slabom, ale stabilizovanom stave. Prevážať ho v najbližších dňoch nebudú.

Robert Kaliňák v sobotu avizoval, že bude navštevovať premiéra každý deň, tlačovú besedu môžeme očakávať okolo 13:00 hod.

Pozrite si prvý živý vstup redaktorky Nikoly Detáriovej:

9:25 Na sociálnych sieťach sa po atentáte na premiéra začala širiť údajná zdravotná správa Roberta Fica. Za únik hrozí nemocnici pokuta, informuje portál aktuality.sk.

Riaditeľka banskobystrickej nemocnice Miriam Lapuníková však tvrdí, že v tomto prípade nemožno reálne hovoriť o úniku. „Na predmetnom dokumente nie je uvedené žiadne meno, priezvisko, ani rodné číslo, ktoré by jasne smerovalo k nejakej indícii. My však postupujeme štandardne a preverujeme to. Nezainteresovaný čitateľ môže len intuitívne vnímať, že sa rozprávame o nejakom konkrétnom pacientovi,“ uviedla pre portál. 

8:35 “Toto zranenie je extrémne bolestivé a nepoznám veľa takých silných ľudí, ako je on,“ povedal exkluzívne pre ta3 Robert Kaliňák.

Premiéra plánuje navštevovať každý deň.

Celý rozhovor si môžete pozrieť alebo prečítať v článku nižšie.

7:35 Všetko podstatné o atentáte na premiéra Fica sme pre vás zhrnuli v desiatich otázkach a odpovediach.

6:40 Pri banskobystrickej nemocnici, v ktorej je hospitalizovaný premiér, sa v sobotu nachádzala redaktorka Nikola Detáriová.

Pozrite si najnovšie informácie o situácii vo videu nižšie:

6:36 Mimoriadnu udalosť sme sledovali celý deň online. Aj počas tohto dňa vám ta3 prinesie najnovšie informácie.

6:35 Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodol o vzatí útočníka Juraja Cintulu do väzby. Prípad na mieste sledovala redaktorka Tamara Lesná. Viac si pozrite v reportáži.↓

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok