Ruská propaganda a vyhrážky voči EÚ: Zástupcovia členských štátov sa zhodli na uvalení sankcií proti Voice of Europe

15.5.2024 14:08

Zástupcovia členských krajín EÚ sa v stredu v Bruseli zhodli na uvalení sankcií proti štyrom mediálnym subjektom, ktoré podľa únie šíria ruskú propagandu. Ide o platformu Voice of Europe, ktorú zaradila na národný sankčný zoznam už koncom marca aj česká vláda.

Russia_Putin914571.jpg
Foto: TASR/AP

Sankcie sa majú dotknúť aj ruskej mediálnej platformy RIA Novosti, a ruských listov Izvestija a Rossiskaja Gazeta, v prípade týchto troch médií sa ale ešte vyjasňujú niektoré podrobnosti.

Dnešnú dohodu ešte musí krajina formálne potvrdiť. Zatiaľ nie je jasné, či k tomu dôjde len písomne, alebo na najbližšom rokovaní únijných ministrov zahraničia na konci mája.

Vyhrážky Ruska

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová dnes už vopred pohrozila, že ak EÚ uvalí sankcie na ruské médiá, západní novinári v Rusku pocítia "rýchlu, tvrdú a bolestivú reakciu ruského štátu".

"Predtým cítili našu lásku, teraz ale pocítia našu reakciu," citovala Zacharovovú agentúra Reuters. "Budeme reagovať rýchlosťou blesku a pre občanov Západu to bude extrémne bolestivé," dodala.

Členské štáty EÚ teraz diskutujú o najnovšom, 14. balíčku sankcií proti Rusku, do ktorého sa Česku podarilo presadiť zaradenie platformy Voice of Europe. Práve prostredníctvom nej sa podľa zistení českých tajných služieb mali proruskí ukrajinskí podnikatelia Arťom Marčevskij a Viktor Medvedčuk pokúšať ovplyvňovať politiky v niekoľkých krajinách Európskej únie.

Proruská sieť

Dohodu krajín EÚ na sociálnej sieti X uvítal český premiér Petr Fiala. "Náš nedávny zásah proruskej vplyvovej siete, ktorá sa pokúšala rozvíjať vplyvovú operáciu so závažným dopadom na bezpečnosť Česka a EÚ, nesie ovocie," napísal. Praha tak podľa neho robí, čo treba.

Novo pripravované únijné sankcie by mali zahŕňať aj ďalšie opatrenia obmedzujúce ruské príjmy z vývozu palív, konkrétne ruského skvapalneného zemného plynu (LNG), ale napríklad aj zákaz dovozu ruského hélia. Pretože ide o komplikované témy, sankcie by sa nestihli dojednať do európskych volieb, ktoré sa uskutočnia na začiatku júna. Opatrenia voči mediálnym platformám tak boli z balíčka vybraté a prerokované v takzvanej rýchlej procedúre.

So spoločnosťou Voice of Europe sú spájaní politík a podnikateľ Medvedčuk a mediálny producent a propagandista Marčevskij, ktoré Česko tiež zaradilo na svoj sankčný zoznam a teraz sa Praha usiluje o to, aby sa objavili aj na zozname únijnom.

Platforma RIA Novosti patrí do portfólia mediálnej skupiny Russia Today, ktorú vlastní a prevádzkuje ruská vláda. Vlastníkom denníka Izvestija je ruská mediálna skupina Nacionalnaja Media Gruppa. Ruská vláda potom stojí aj za vydávaním denníka Rossiskaja Gazeta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok