Ukrajinský prezident pre situáciu na fronte zrušil zahraničné cesty. Analytici tvrdia, že Rusi spomaľujú

15.5.2024 09:17 , Aktualizované: 15.5.2024 12:52

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvôli zložitej situácii na Ukrajine zrušil cestu do Španielska a Portugalska plánovanú na tento týždeň, uviedla stanica CNN Portugal.

zelensky_zelenskyj
Foto: TASR/AP

Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril. Podľa spravodajskej televízie naznačili diplomati, že zložitá situácia na niekoľkých frontových líniách - hlavne v Charkovskej oblasti - neumožňuje hlave štátu cestu do zahraničia, píše web RBK-Ukrajina. Ruské invázne vojská minulý týždeň obnovili pozemnú ofenzívu a otvorili nový front na severe Charkovskej oblasti.

"Volodymyr Zelenskyj dal pokyn odložiť všetky medzinárodné akcie s jeho účasťou, naplánované na nadchádzajúce dni, a vypracovať nové termíny. Ďakujeme našim partnerom za pochopenie," napísal hovorca prezidenta Serhij Nykyforov na konci facebookového príspevku, kde spomína situáciu v Charkovskej oblasti a informuje o vyslaní vojenských posíl do regiónu.

Zložitá situácia na fronte

Diplomati naznačili, že zložitá situácia na niekoľkých frontových líniách - hlavne v Charkovskej oblasti - neumožňuje hlave štátu cestu do zahraničia, napísal predtým web RBK-Ukrajina, ktorý sa odvolával na zistenia CNN Portugal ohľadom odloženia Zelenského cesty na Pyrenejský polostrov. Jej zrušenie medzitým podľa agentúry Reuters potvrdil hovorca portugalskej vlády a španielske vládne zdroje.

Zrušené stretnutie s kráľom

O plánovanej návšteve Zelenského v Španielsku informovala v utorok agentúra Reuters alebo denník El Mundo. V Madride sa mal v piatok stretnúť s premiérom Pedrom Sánchezom a kráľom Felipom VI. Španielsky denník spomínal chystaný podpis dohody o vzájomnej bezpečnostnej spolupráci.

O chystanej ceste do Portugalska informovali niektoré tamojšie médiá, podľa serveru SIC Notícias v Lisabone mal tiež tam podpísať dohodu o bezpečnostnej spolupráci.

Ruská iniciatíva na bojisku

Ruské invázne vojská, ktoré prevzali iniciatívu na bojisku, minulý týždeň obnovili pozemnú ofenzívu na severe Charkovskej oblasti a otvorili tým nový front.

Rusi sa tam podľa skorších informácií agentúry AP v posledných dňoch zmocnili územie s rozlohou približne 100 až 125 kilometrov štvorcových, čo zahŕňa približne sedem dedín. Analytici označili tento okamih za jeden z najnebezpečnejších pre Ukrajinu od začiatku rozsiahlej ruskej invázie vo februári 2022.

Americký Inštitút pre výskum vojny (ISW) vo svojej poslednej analýze uviedol, že tempo ruských útočných operácií v Charkovskej oblasti zrejme spomalilo.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok