Nabitý deň v parlamente: Poslanci odvolávali aj schvaľovali. Pozrite si, aké návrhy odhlasovali

14.5.2024 19:53

Poslanci Národnej rady SR pokračovali v schôdzi aj v utorok 14. mája. Zákonodarcovia mali na programe odvolávanie ministeriek, skrátenie ordinačných hodín či diskusiu k novele zákona o Fonde na podporu umenia, o ktorej však nehlasovali. Urobia tak vo štvrtok dopoludnia. Poslanci však stihli odhlasovať niekoľko ďalších návrhov. Pozrite si ich súhrn.

09052024_nr_sr_13_schodza_7041140.jpg
Foto: TASR/Pavol Zachar

Ministerky ostávajú

Poslanci Národnej rady SR neodvolali Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS) z postu ministerky kultúry. Rozhodli o tom v utorkovom hlasovaní. Za opozičný návrh na jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.

Vo funkcii ostáva aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Poslanci Národnej rady SR ju v utorok neodvolali. Za opozičný návrh na jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.

Martina Šimkovičová Foto: TASR/Martin Baumann Martina Šimkovičová počas hlasovania

Výrub drevín

Poslanci parlamentu prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá sa týka postupu pri výrube drevín. Rozhodli o tom v utorok.

Novela ráta so zjednodušením výrubu drevín. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch.

Tomáš Taraba Foto: TASR/Martin Baumann Minister životného prostredia Tomáš Taraba počas 12. schôdze parlamentu

Skrátené ordinačné hodiny

Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti sa od júla skrátia z 22.00 h na 20.00 h. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú v utorok schválili poslanci. Nová legislatíva upravuje aj ordinačné hodiny pediatrov v bežných ambulanciách. Pacientom budú k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 16.00 h.

Zvýšená ochrana zdravia zamestnancov

Ochrana zdravia zamestnancov pri práci sa zvýši. Úprava sa týka práce s karcinogénnymi faktormi, mutagénnymi faktormi a reprodukčne toxickými faktormi. Vyplýva to z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú vo štvrtok schválili poslanci.

Novela súvisí s transpozíciou smernice Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie. Nová legislatíva mení aj školský zákon. Rieši vyučovanie telesnej a športovej výchovy na školách. Po novom by sa tak mohli do rozsahu hodín povinnej telesnej výchovy započítavať aj športové výcviky, kurzy pohybových aktivít v prírode, športová príprava a pohybové aktivity organizované v škole mimo vyučovacích hodín a v školskom klube detí.

NRSR Foto: TASR/Martin Baumann Sprava premiér Robert Fico, ministerka hospodárstva Denisa Saková a minister spravodlivosti Boris Susko počas 12. a 13. schôdze paramentu.

Dodávatelia tepla

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) by mohol nariadiť dodávateľovi tepla, ktorý stratil povolenie na činnosť, aby svoju sústavu tepelných zariadení za úhradu poskytol inému držiteľovi povolení. Vyplýva to z návrhu novely zákonov o energetike, o regulácii v sieťových odvetviach a o tepelnej energetike, ktorý poslanci posunuli v utorok do druhého čítania.

Navrhované zmeny majú umožniť, aby bolo možné v čase mimoriadnych okolností zabezpečiť na vymedzenom území núdzové prevádzkovanie zariadení potrebných na výkon regulovanej činnosti, núdzové prevádzkovanie sústavy tepelných zariadení alebo ich časti.

Pozrite si reportáž o odvolávaní ministeriek.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok