Zabránil, aby sme skončili ako Bielorusko. Politici o Michalovi Kováčovi

TA3 SITA TASR
13.10.2016 13:01

Na štátny pohreb bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča prišli bývalí aj súčasní slovenskí politici vrátane Andreja Kisku, Andreja Danka, Roberta Fica, Richarda Sulíka, Mikuláša Dzurindu, Ivana Gašparoviča či Ivety Radičovej. Vyjadrili sa aj k prípadnému zrušeniu mečiarovských amnestii, ktoré znemožňujú došetriť prípad zavlečenia syna zosnulého Kováča.

Zabránil, aby sme skončili ako Bielorusko. Politici o Michalovi Kováčovi
SITA

Gašparovič: Vedeli sme sa pochopiť

Pozitívne je, že s exprezidentom Michalom Kováčom sme voči sebe nikdy necítili zášť, povedala novinárom pred štátnym pohrebom bývalá hlava štátu Ivan Gašparovič. "Vedeli sme sa dohodnúť a pochopiť jeden druhého," povedal novinárom.     

Gašparovič si zároveň myslí, že už nemá zmysel riešiť zrušenie amnestií Vladimíra Mečiara z roku 1998, ktoré sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. "Ale keď ich zrušenie predkladajú, musia o tom rozhodnúť poslanci. Myslím si však, že na Ústavnom súde SR by to neprešlo," dodal.

Radičová: Kováč mi bude nesmierne chýbať

"Odchádza človek, ktorý mi bude nesmierne chýbať, bol mi priateľom," povedala bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová. "Má zmysel zaoberať sa mečiarovými amnestiami nielen po deklaratívnej, ale aj právnej rovine," myslí si Radičová.

"Pretože budeme pred sebou tlačiť nevyriešený a ťaživý problém v zmysle, že aj zločiny istého typu je možné premlčať," povedala expremiérka. Takto podľa nej na Slovensku len ťažko môžeme hovoriť o funkčnom právnom štáte.

Dzurinda: Kováč ukázal, že mu ide o budúcnosť

Prvý prezident samostatnej SR podľa Mikuláša Dzurindu v rozhodujúcej chvíli ukázal, že je nielen ochotný a schopný dôstojne vykonávať svoj úrad, ale že mu ide o budúcnosť a jeho vlasť. Významne sa vraj pričinil o to, že Slovensko je dnes rovnocenným európskym štátom. "Budem na neho rád spomínať. Významnú časť politickej cesty sme kráčali spolu," podotkol.     

Dzurinda je presvedčený, že aj po takmer dvoch desaťročiach má stále zmysel zaoberať sa zrušením amnestií Vladimíra Mečiara z roku 1998, ktoré sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. "Je to v našej DNA a bolo by dobré, keby to bola zdravá DNA. Zdravou sa stane, ak sa s niektorými nie peknými vecami z minulosti vyrovnáme. To, čo sa dialo okolo únosu prezidentovho syna, to, čo vyvádzala tajná služba, to našu DNA kazí. Má to zmysel a bude to mať zmysel dovtedy, kým sa s tým seriózne nevyrovnáme," dodal Dzurinda.

Sulík: Bránil tomu, aby sme skončili ako Bielorusko

Kováča si Richard Sulík pamätá ako jediného, ktorý v tom čase ako-tak bránil tomu, aby Slovensko neskončilo ako Bielorusko.

Ako tvrdí, s Kováčom sa osobne nepoznali až tak veľmi dobre, no párkrát sa spoločne stretli a rozprávali. Sulík uviedol, že SaS podporí návrh poslanca Jána Budaja zrušiť mečiarove amnestie.

K zosnulému Kováčovi a k mečiarovským amnestiám sa pred niekoľkými dňami vyjadril aj Andrej Kiska.

Budaj: Únos jeho syna si budú navždy pamätať

Patriotizmus, viera a demokratizmus podľa Jána Budaja vytvárali politický príbeh prvého slovenského prezidenta. Kováč podľa neho patril k politikom, ktorý sa nikdy nespreneveril hodnotovému základu, ku ktorému sa hlásil. "Od príbehu Kováča sa nedá odstrihnúť únos jeho syna. Ľudia si to navždy budú pamätať ako nedoriešenú drámu," povedal Budaj, ktorý amnestie v parlamente opäť navrhuje zrušiť.     

Exprezident podľa Budaja neustúpil vydieraniu a nedal sa nahovoriť na zákulisné dohody, ktoré mali viesť k upokojeniu situácie okolo jeho syna. "Vzoprel sa a statočne tomu čelil," povedal Budaj. Kováč bol osobou, ktorá odzrkadľovala problémy Slovenska, myslí si Budaj. Po odchode z politiky bol Kováč podľa neho v ústraní a riešil problémy ako obyčajný človek. Spomenul napríklad jeho finančné problémy pri zaobstarávaní si liekov. Kováč roky bojoval s Parkinsonovou chorobou. Budajovi je ľúto, že sa doteraz nepodarilo zrušiť Mečiarove amnestie.

Členom parlamentu, najmä z koalície, Budaj ponúka, aby návrh predložili s ním. "Nikto iný, len poslanci majú možnosť uzavrieť tento príbeh. Zrušme túto škvrnu," vyhlásil.  Podľa Budaja Mečiarove amnestie nezodpovedajú princípom právneho štátu a že "toto rozhodnutie nebolo vedené snahou naplniť verejný záujem, ale neochotou Vladimíra Mečiara vyšetriť únos Michala Kováča ml. a ďalšie zločiny, ktoré s ním súviseli".


O zrušenie amnestií sa neúspešne roky pokúšalo KDH. Opozícii vtedy chýbala pri tejto téme podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico síce tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné.     

Budaj napriek tomu verí, že v parlamente by sa mohlo nájsť dosť poslancov, ktorí by dali zelenú vyšetreniu únosu Michala Kováča ml. a vraždy Róberta Remiáša. Na zrušenie Mečiarových amnestií je potrebných aspoň 90 hlasov. Opozícia sama zrušenie nedosiahne, potrebuje pomoc koalície.

Čarnogurský: Zrušenie by bolo právne možné

Bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster bude na zosnulého exprezidenta Michala Kováča spomínať navždy ako na priateľa. "Prišiel som sa s ním dôstojne rozlúčiť, tak ako sa patrí," povedal Schuster. V zrušení Mečiarových amnestií vidí zmysel. Je podľa neho škoda, že sa tak doteraz nestalo. "Malo to už byť," dodal.

Zrušenie amnestií, ktoré udelil vtedajší zastupujúci prezident Vladimír Mečiar, by podľa Jána Čarnogurského právne možné. "Bojovali sme na rovnakej strane barikády o demokratickú budúcnosť Slovenska," spomínal na Kováča Čarnogurský. On sám je však skeptický, že sa zrušenie Mečiarových amnestií podarí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok