Zvonili zvony, zazneli salvy. Slovensko sa rozlúčilo s Michalom Kováčom

TA3 SITA TASR ČTK
13.10.2016 10:36

Slovensko sa prvým štátnym pohrebom rozlúčilo so svojim prvým prezidentom Michalom Kováčom, ktorý zomrel vo veku 86 rokov. Udalosti smútočného dňa sme s vami sledovali online.

Zvonili zvony, zazneli salvy. Slovensko sa rozlúčilo s Michalom Kováčom
SITA/Marko Erd

Pozrite si mimoriadne vysielanie TA3 venované poslednej rozlúčke s bývalým prezidentom Michalom Kováčom:

ONLINE sme ukončili.

17:30 Bývalého prezidenta Michala Kováča pochovali na Ondrejskom cintoríne v kruhu rodiny. Na pohrebe boli aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.

15:50 Zádušná omša za Michala Kováča sa skončila. Nasledovať bude pohreb na Ondrejskom cintoríne, ktorého sa už zúčastní len rodina a najbližší.

Na Rudnayovom námestí, kde niekoľko desiatok ľudí sledovalo prenos omše na veľkoplošnej obrazovke, sa počas omše ľudia modlili a podávali si ruky. Po príhovore prezidenta Andreja Kisku, Kováčovho poradcu Pavla Demeša a Kováčovho nevlastného brata Dušana Kováča ľudia tlieskali. Starší muž počas priameho prenosu na námestí na chvíľu stratil vedomie. Blízko stojaci policajti mu pomohli a kým na miesto dorazili záchranári, uložili ho do stabilizovanej polohy.

15:20 "Prezident Michal Kováč, za Vaše činy, za Vaše zodpovedné rozhodnutia, za Váš zápas o budúcnosť našej krajiny Vám v mene všetkých občanov Slovenskej republiky ďakujem. Česť a úcta Vašej pamiatke". Týmito slovami sa rozlúčil s prvým prezidentom počas omše jeho nástupca v úrade Andrej Kiska.

Pozrite si celý jeho príhovor:

14:00 Rakva s Michalom Kováčom je už v Dóme svätého Martina, kde sa začala zádušná omša. Celebruje ju arcibiskup Stanislav Zvolenský.

13:35 Politici spomínali na Michala Kováča. Mnohí by zrušili Mečiarove amnestie, ktoré zabraňujú došetriť únos jeho syna.

12:55 Po minúte ticha zaznelo 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja. Rakvu s Kováčom následne preložili do civilného vozidla. Pohreb pokračuje zádušnou omšou v Dóme sv. Martina, kde je pozvaná aj verejnosť.

12:40 Smútočný sprievod dorazil na nádvorie Prezidentského paláca. Začína rozlúčka čestnej stráže s bývalým prezidentom a následne odoznie hymna Slovenskej republiky. Pred palác prišli stovky ľudí.

12:30 Takto vyzeral pochod ku Grasalkovičovmu palácu:

12:05 Smútočný sprievod s truhlou exprezidenta smeruje do Prezidentského paláca. O 12. hodine mimoriadne, na päť minút, zvonili zvony v celej Bratislave. Truhlu s pozostatkami exprezidenta naložili vojaci na lafetu delostreleckej húfnice.

Smútočný sprievod sa začal presúvať z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca. Cestu Palisádami lemujú príslušníci Ozbrojených síl. Okolo lafety pochodujú príslušníci Čestnej stráže prezidenta.

11:30 Slovenská pošta vydáva v deň pohrebu prvého slovenského prezidenta Michala Kováča príležitostnú poštovú pečiatku.

Príležitostná poštová pečiatka sa začne používať dnes, v deň štátneho pohrebu na Hlavnej pošte Bratislava 1. Týždeň tu bude k dispozícii pre potenciálnych záujemcov odtlačok pečiatky. Jej výtvarný návrh vytvoril Adrian Ferda.

11:05 Smútiaca rodina prijíma kondolencie. Okrem hostí rodiny zosnulého, slovenského prezidenta Andreja Kisku, predsedu slovenského parlamentu Andreja Danka, premiéra Roberta Fica, exprezidentov Ivana Gašparoviča a Rudolfa Schustera či slovenskej vlády, sa prvej časti smútočného aktu zúčastňujú i bývalí predsedovia parlamentu a vlády, generálny prokurátor Jaromír Čižnár, podpredsedovia Národnej rady a mnohí ďalší vrcholoví predstavitelia politického života.

11:00 Polícia informovala o doplnení dopravných obmedzení. Krátko po 12.00 h bude z dôvodu presunu autokolón z Bratislavského hradu obmedzená premávka na Brnianskej a Pražskej ulici v smere do centra mesta. Obmedzenie by malo trvať nevyhnutne potrebný čas, približne 15 minút.

V uvedenom čase bude zastavená premávka z Kramárov zo Stromovej ulice do centra mesta, ako aj premávka na Patrónke v smere do centra mesta. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave žiada vodičov, aby rešpektovali pokyny policajtov.

10:35 Pozrite si aktuálne fotografie z Hradného vrchu:

10:30 V Rytierskej sále Hradu sa začala prvá časť rozlúčky s Michalom Kováčom - kondolencie rodine.

10:15 Michal Kováč prežil zaujímavý život a aj pred tým, ako prišiel do prezidentského paláca, pochodil svet. Viac si môžete pozrieť tu:

10:10 Na nádvorie Bratislavského hradu prichádzajú slovenskí politici.

10:05 Na Kováčov pohrebe sľúbili účasť český prezident Miloš Zeman, bývalí prezidenti Česka Václav Klaus a Maďarska Pál Schmitt ale aj politici z Poľska či Rumunska.

10:00 Bratislavské Palisády, cez ktoré pôjde zástup s rakvou Michala Kováča, sú vyzdobené vlajkami Slovenska aj čiernymi vlajkami.

img-2600_0a000002-49d7-8245.jpg

06:10 Pozrite si približný časový harmonogram dnešného dňa

07:00 - 14:00 Z bezpečnostných a technických dôvodov nebude možné státie či parkovanie vozidiel na Palisádach vrátane chodníka.
8:00 - 17:00 h V tomto čase bude na Slovensku platiť štátny smútok, ktorý znamená napríklad zákaz hazardu. 
11:00 Veľkoplošná obrazovka pri Dóme sv. Martina začne vysielať celý priebeh štátneho pohrebu.
11:30 Uzatvoria Palisády, Hodžovo námestie, Staromestská ulica a Banskobystrická ulica. Uzavretá by mala byť aj Štefánikova ulica. Približne o 13:30 by mali byť Palisády či Hodžovo námestie opäť otvorené.
12:00 V celej Bratislave búdú napoludnie päť minút vyzváňať zvony. Smútočný sprievod s lafetou sa cez Palisády vydá na nádvorie Prezidentského paláca.
13:00 Po hymne a minúte ticha, počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca, zaznie 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja. Rakvu prevezú do Dómu, kde bude zádušná omša.
16:00 Približne dovtedy by malo trvať uzatvorenie Staromestskej ulice.
16:15 Začne sa pohreb v kruhu rodiny a najbližších.

06:00 Ľudia sa včera na Bratislavskom hrade prišli naposledy rozlúčiť so zosnulým prezidentom. Fotografie si môžete pozrieť tu:

03_0a000002-ff6d-7ac0.jpg

05:45 Zástupcovia parlamentných strán sa rozhodli, že pre štátny smútok dnes nebudú pokračovať v rokovaniach v pléne. Smútok znamená aj to, že milovníci hazardu si počas jeho trvania nemôžu staviť ani prevziať výhru. Viac sa dozviete tu:

01_0a000002-ffb3-82a8.jpg

05:30 Bratislava, najmä jej centrum, sa počas dnešného dňa musí pripraviť na dopravné obmedzenia. Pozrite si, kde s nimi môžete rátať:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok