Bývalého námestníka SIS pustili z afrického väzenia. Jeho právnik tvrdí, že špionáž na neho niekto narafičil

13.5.2024 16:54

Bývalého námestníka SIS Borisa Beňu prepustili z väzenia v africkom Kongu. Reportérom Startitupu to potvrdil jeho advokát. Beňa bol zadržaný pre podozrenie zo špionáže. Jeho advokát tvrdí, že to na neho niekto narafičil.

Boris Beňa
Foto: TASR/Ondrej Hercegh

Tri týždne za mrežami

Beňu pustili z väzenia troch týždňoch. "Volal mi. Mali sme veľmi zlý signál, ale viem, že už je nie je zadržaný. Prepustili ho, bolo to v sobotu. Na Slovensko zatiaľ nepricestoval, lebo si musí vybaviť letenky," povedal pre Startitup právnik Zoltán Perhács.

Beňa vraj v Kongu vykonával kontrolnú činnosť pre spoločnosť, ktorá sa venuje hazardu. V médiách sa šírilo, že to bolo z dôvodu obchodovania s obrnenými vozidlami.

Perhács však nespresnil, prečo Beňu po zadržaní preverovali, že vykonáva špionážnu činnosť. "Sme presvedčení, že to s tou špionážou tam na neho niekto vykonštruoval, aby mu skomplikovali život. Kto za tým stojí, zatiaľ netušíme. Mali ale dosť detailné informácie o tom, kde pracoval a aj na akej pozícii,“ prezradil pre Startitup.

Pochybná minulosť

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Dostal aj peňažný trest 14 000 eur. Špecializovaný trestný súd vtedy schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Beňom za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Zadržaný bol v rámci akcie Judáš začiatkom decembra 2020. Vypovedal vo viacerých trestných kauzách.

Pozrite si archívny rozhovor s bezpečnostným analytikom Radovanom Bránikom o škandáloch spojených s vedením SIS a NBÚ.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok