Veľká Británia reaguje na škodlivé aktivity Moskvy. Vyhostí ruského vojenského pridelenca v Londýne

ta3/ČTK
8.5.2024 15:30

Veľká Británia vyhostí ruského vojenského atašé v Londýne, zruší diplomatický štatút niektorých nehnuteľností spojených s Ruskom a obmedzí dĺžku ruských diplomatických víz. Podľa agentúry Reuters to v stredu oznámil britský minister vnútra James Cleverly.

profimedia-0786284161.jpg
Profimedia

Uviedol, že britská vláda tak robí v reakcii na škodlivé aktivity Moskvy v krajine a inde v Európe. Hovorkyňa ruskej diplomacie Maria Zacharovová uviedla, že Moskva bude na kroky Londýna primerane reagovať.

"Vyhostíme ruského vojenského atašé, ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky," povedal Cleverly v britskom parlamente. Minister vnútra tiež uviedol, že niekoľko ruských nehnuteľností v Británii, ktoré podľa Londýna mohli byť využívané na spravodajské účely, stratí svoj diplomatický štatút.

"Zavedieme tiež nové obmedzenia týkajúce sa ruských diplomatických víz vrátane obmedzenia času, ktorý môžu ruskí diplomati stráviť v Británii," dodal Cleverly.

Požiar skladu v Londýne

Agentúra Reuters pripomenula, že britské úrady v apríli vzniesli obvinenia voči dvom mužom zo stredného Anglicka, ktorí čelia podozreniu z napojenia na ruské tajné služby.

Títo muži boli zatknutí v súvislosti s marcovým požiarom skladu vo východnom Londýne a podľa obžaloby plánovali útoky na podniky spojené s Ukrajinou. Ruské ministerstvo zahraničných vecí poprelo účasť na marcovom podpaľačskom útoku v Londýne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok