Je KDH stále v opozícii? Nepochybujem o tom, reagoval Čaučík. Glück prezradil, či má koalícia vnútorné problémy

ta3/Soňa Búranová
5.5.2024 12:20 , Aktualizované: 5.5.2024 13:15

Hosťami relácie V politike boli poslanci parlamentu Lucia Plaváková (PS), Richard Glück (Smer-SD), Samuel Migaľ (Hlas-SD) a Marián Čaučík (KDH). Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

Otázky a odpovede

Progresívne Slovensko malo v sobotu v Košiciach snem. Plaváková neobhájila post podpredsedníčky. Hovorí, že hnutie má veľa žien, ktoré sú silnými osobnosťami, a tým pádom dochádza k prirodzenej výmene na tomto poste.

V médiách sa objavuje aj informácia, že národniari žiadajú pre svojho lídra Andreja Danka post šéfa národnej rady. Nárokuje si ho však Hlas. Migaľ povedal, že príliš predbiehame. "Tento post patrí Hlasu. Vyšlo to ako výsledok z riadnych parlamentných volieb," pripomenul. Preto Hlas nevidí dôvod na to, aby sa otvárala koaličná zmluva.

Médiá však špekulujú, že by sa mohlo vyjsť v ústrety národniarom tak, že by získali dve podpredsednícke kreslá. Migaľ reagoval, že tieto záležitosti sa musia vyriešiť na koaličnej rade. Jedno z týchto kresiel však patrí Smeru.

Glück si myslí, že je potrebné urobiť všetko pre to, aby bola koalícia stabilná. "Nepokladám za správne spochybňovať koaličnú zmluvu len preto, že nejak dopadli prezidentské voľby. Nikto to nemohol vedieť, keď bola koaličná zmluva prijatá," uviedol s tým, že bude rád, ak sa koalícia dohodne v tichosti a nebude to rezonovať v médiách. Spomenul tiež, že žiaden problém v koalícii nie je.

Anketa

Ktorý z hostí vás presvedčil viac?

Richard Glück (Smer-SD)
- %
Samuel Migaľ (Hlas-SD)
- %
Lucia Plaváková (PS)
- %
Marián Čaučík (KDH)
- %
Celkovo hlasov: 186

K mediálnym špekuláciám sa vyjadril aj Čaučík. Moderátor sa ho pýtal, či je KDH stále opozičná strana, keďže sa vyjadrila, že by podporila Richarda Rašiho na post predsedu parlamentu. A pri téme medvede "laškuje" s koalíciou.

"Pochybujete o tom, pán Dírer?" opýtal sa Čaučík. "Máme iné hodnoty a aj iný pohľad na to, ako robiť politiku," okomentoval s tým, že on o tom nepochybuje. Stále trvá na tom, že s premiérom Robertom Ficom sa nezhodujú.

Voľby nových sudcov

V slovenskej politike sa rieši aj téma Súdnej rady SR. Národniari navrhli Štefana Harabina. Migaľa mrzí, že SNS prišla s takýmto návrhom a obišla koaličnú radu, kde takýto návrh nepadol. Potvrdil to aj poslanec Roman Michelko. Migaľ uviedol, že tento návrh sa nepáči ani členom Smeru.

"Ak bude SNS naďalej trvať na tomto kandidátovi, tak si k tomu budeme musieť sadnúť a vážne sa tým zaoberať," reagoval. Glück si myslí, že nebolo vôbec šťastné, že SNS oznámila svoju nomináciu cez médiá. Obzvlášť, ak ide také exponované meno ako Štefan Harabin. Taktiež si myslí, že nominanti by nemali mať politickú minulosť, čo potvrdzuje, že Smer s tou nomináciou nesúhlasí.

Plaváková reagovala, že je úplne škandalózne, akým štýlom prebehlo odvolávanie Jána Mazáka a Andreja Majerníka. "Spôsob a odôvodnenie je niečo neprípustné. Je úplne zrejmé, že ide iba o to, aby si tam mohli dosadiť svojich politických nominantov. A to takých, ktorí im budú vyhovovať," tvrdí.

Je však známe, že každá vládna koalícia si nominuje do dozorných orgánov aj vládnych inštitúcií svojich ľudí.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok