Leto sa blíži. Z Bratislavy vyrazil prvý priamy vlak k „slovenskému moru“ v tejto sezóne. Koľko stojí lístok?

ta3/Veronika Pancuráková/ZSSK
3.5.2024 14:06 , Aktualizované: 3.5.2024 16:21

Letná dovolenková sezóna sa pomaly rozbieha. Oddych v zahraničí každoročne plánuje zhruba polovica Slovákov. Medzi najobľúbenejšiu destináciu stále patrí Chorvátsko. Oddnes (3. mája) sa tam bude dať dostať aj priamym vlakom. Viac povedala redaktorka Veronika Pancuráková.

Doprava počas celého leta

Železničná spoločnosť Slovensko v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) opäť ponúka pohodlnú cestu vlakom priamo k „slovenskému moru“.

Vlak EuroNight do Splitu vyrazil dnes o 15:26 zo stanice Bratislava-Nové Mesto. Vlaky ZSSK budú premávať do Chorvátska počas celého leta až do 5. októbra trikrát týždenne, informuje ZSSK.

Anketa

Aký dopravný prostriedok preferujete pri cestovaní na dovolenku?

Auto
- %
Lietadlo
- %
Vlak
- %
Autobus
- %
Celkovo hlasov: 524

Slováci milujú Chorvátsko

V prvom vlaku sedelo 173 cestujúcich a bol takmer plne obsadený, a to až na 96 %. Najviac, až 63 ľudí, cestovalo v lôžkových vozňoch. Z Bratislavy cestovalo 26 osôb. Autovozne, tentokrát iba z Viedne, viezli 33 áut a motoriek.

„To, že Slováci milujú Chorvátsko a chcú doň každoročne cestovať, je cítiť aj na číslach. Aktuálne je spolu predaných viac ako 11-tisíc lístkov na vlak do Splitu a späť,“ uviedol Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK. Minulý rok toto spojenie využilo až 19-tisíc ľudí.

„Vlani Chorvátsko navštívilo cez 519-tisíc Slovákov, čo je o 1,7 % viac ako v roku 2022. Čísla za prvé štyri mesiace roku 2024 potvrdzujú, že Chorvátsko zostáva aj naďalej pre Slovákov obľúbenou destináciou,“ povedal Miodrag Mlačić.

Vlak Rýchlik ZSSK Takto vyzerá rýchlik do Splitu

Detaily pre záujemcov

ZSSK tiež informuje, že EuroNight bude vyrážať zo stanice Bratislava-Nové Mesto každú stredu, piatok a nedeľu o 15:26 a zo stanice Bratislava-Petržalka o 16:01.

Zo Splitu zas každý štvrtok, sobotu a v pondelok o 17:29. Nakládka a vykládka vozidiel bude tentokrát prebiehať iba vo Viedni kvôli uzávere trate cez Marchegg. Železničná stanica i terminál vykládky automobilov sú v Splite lokalizované priamo v centre mesta oproti prístavnému terminálu lodí na jednotlivé chorvátske ostrovy. 

Pozrite si živý vstup redaktorky Pancurákovej:

Dlhá, no výhodná cesta

Cesta vlakom trvá cca 16 hodín. Kapacita vlaku je 60 miest na sedenie, 96 miest v lôžkových vozňoch a 60 v ležadlovom vozni. 20 miest je určených na prepravu automobilov, resp. motocyklov z Viedne.

V cestovnom lístku v lôžkovom vozni je zahrnutý aj welcome drink a raňajky. Počas celej prepravy si cestujúci môžu vo vlaku zakúpiť tiež občerstvenie a nápoje, a to v lôžkovom vozni u stewarda.

Ceny cestovných lístkov sú dynamické. Pre dospelého na sedenie z kategórie Sparschiene Komfort (zvýhodnené cestovné – možnosť vrátenia za určitých podmienok) začínajú od 39,90 eur.

Ceny sú však pohyblivé a postupne sa vyvíjajú, závisia od času nákupu i záujmu cestujúcich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok