Slovensko sa hlboko prepadlo v rebríčku slobody tlače. Vizitka Ficovej vlády, hovorí expert. Opozícia a prezidentka reagujú

ta3/čtk,TASR
3.5.2024 08:28 , Aktualizované: 3.5.2024 13:59

Slobodu tlače na celom svete ohrozujú práve tí, ktorí by mali byť jej garantmi - vlády a politické orgány, upozorňuje organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). V jej najnovšom rebríčku slobody médií sa Slovensko prepadlo o 12 miest na 29. miesto, pričom Česko kleslo len o tri priečky na 17. miesto zo 180 krajín. Na prvom mieste je rovnako ako pred rokom Nórsko a na poslednom Eritrea.

Anketa

Myslíte si, že na Slovensku je dostatočná sloboda tlače?

Nie
- %
Áno
- %
Mohlo by to byť aj lepšie
- %
Celkovo hlasov: 814

Šef RSF o rebríčku slobody tlače

"Slovensko z lepšej polovice krajín Európskej únie prešlo do tej horšej," komentuje nový index Pavol Szalai, ktorý je šéfom sekcie RSF pre Európsku úniu a Balkán. Situácia novinárov sa podľa neho za Ficovej vlády zhoršila.

Nový index pritom ešte nezachytil snahy o ovládnutie RTVS.

"Niektoré politické skupiny podnecujú nenávisť a nedôveru voči novinárom urážkami, poškodzovaním dobrého mena a ohrozovaním," píše RSF.

Vyjadrenie organizácie

"Čoraz viac vlád a politických orgánov zlyháva v úlohe garantov čo najlepšieho prostredia pre žurnalistiku a práva verejnosti na spoľahlivé, nezávislé a rôznorodé správy a informácie. RSF zaznamenáva znepokojujúci pokles podpory a rešpektovania autonómie médií a nárast tlaku zo strany štátu alebo iných politických subjektov," uviedla mimovládna organizácia vo svojom zhrnutí.

Vyjadrenie Zuzany Čaputovej

Slobodné médiá a demokracia sú od seba neoddeliteľné. Zastrašovanie médií a snaha o ich politické ovládnutie k demokracii nepatrí. Akceptovať nemožno ani útoky na novinárov, zvlášť od ľudí s mocou v rukách. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače.

"Tam, kde je ohrozená sloboda tlače, je ohrozená aj demokracia. Je dobrou správou, že Slovensko stále patrí k slobodnejšej časti sveta," poznamenala na sociálnej sieti. Hlava štátu zároveň poukázala na prepad SR v rebríčku slobody tlače. Označila to za horšiu správu.

Manipulácia volieb

Organizácia osobitne upozorňuje na pokles Slovenska v rebríčku a varuje pred hrozbou manipulácie volieb pomocou umelej inteligencie. Spomína najmä prípad zvukovej nahrávky novinárky Moniky Tódovej vytvorenej umelou inteligenciou, ktorý považuje za "jeden z prvých zdokumentovaných prípadov tohto typu útoku na novinárov s cieľom ovplyvniť výsledok demokratických volieb".

Anketa

Sú podľa vás médiá voči vláde príliš kritické?

Áno, mali by byť objektívnejšie
- %
Nie, sú príliš mierne
- %
Sú kritické tak akurát
- %
Celkovo hlasov: 161

Sloboda tlače

"Po niekoľkých vládach, ktoré sa snažili zlepšiť slobodu tlače, sa v parlamentných voľbách v roku 2023 vrátil k moci premiér Robert Fico, čo znamenalo koniec úsilia v tejto oblasti," uvádza RSF v podrobnejšom hodnotení krajiny. "Novinári pracujú v nepriateľskom prostredí a verejnoprávne a súkromné médiá sú naďalej zraniteľné voči záujmom nesúvisiacim so žurnalistikou," domnieva sa tiež mimovládna organizácia.

Opozícia kritizuje koalíciu

Opozícia vyčíta vládnej koalícii prístup k médiám aj pripravované legislatívne kroky. Viní ju z prepadu Slovenska v rebríčku slobody tlače

"Všetko nasvedčuje tomu, že situácia v rebríčku sa bude iba zhoršovať. Je to medzinárodná hanba a táto medzinárodná hanba sa bude opakovať. A nie je to len hanba predsedov koaličných strán. Zodpovednosť za tento výsledok ponesú všetci poslanci, ktorí v pléne zahlasujú za zoštátnenie RTVS," vyhlásil poslanec Národnej rady SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Gábor Grendel.

Koaličným stranám vyčíta ich prístup k novinárom, odmietanie odpovedať na otázky niektorých médií a tiež legitimizáciu tých, ktorí novinárov vystavujú nenávistným prejavom na internete. Zdôraznil pritom, že súčasťou každého demokratického štátu by mali byť slobodné médiá, neziskové organizácie a orgány činné v trestnom konaní.

Pozrite si archívne video z 24. apríla 2024 o tom, ako sa zmení názov verejnoprávnej televízie RTVS na STVR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok