Fico prestal komunikovať s časťou médií. Šéfredaktor Kostolný: Premiér porušuje zákon

ta3/TASR
20.11.2023 12:23 , Aktualizované: 20.11.2023 15:32

Premiér Robert Fico (Smer-SD) prerušuje komunikáciu s vybranými médiami, pokiaľ si nezačnú plniť zákonnú povinnosť. Ide o TV Markíza, Denník N, denník SME a webový portál Aktuality.

Róbert Fico a Robert Kaliňák na zasadnutí vlády 20.11.2023
TASR/Pavel Neubauer

Informovanie má byť všestranné

Fico podľa vlastných slov rešpektuje, že orgány verejnej moci majú podľa príslušných právnych predpisov povinnosť poskytovať médiám informácie o svojej činnosti. Poukázal pri tom na to, že účelom tejto povinnosti je garantovať pravdivé, všestranné a včasné informovanie verejnosti.

Údajne zamlčiavajú

Dotknuté médiá podľa neho od prvých hodín vzniku nového kabinetu neplnia povinnosť pravdivo, všestranne a včas informovať verejnosť o činnosti orgánov verejnej moci. "Osobitne vlády SR a jej predsedu," podotkol. Dané médiá podľa neho prejavujú nepriateľské politické postoje založené predovšetkým na zverejňovaní nepravdivých, neúplných informácií alebo na zamlčiavaní informácií.

Šéfredaktor rozhodnutie kritizuje

„Som presvedčený, že porušuje zákon, lebo ten mu prikazuje, aby informoval všetky médiá. Aj čitatelia Denníka N majú právo na informácie a Robert Fico im ich chce odoprieť,“ zdôraznil šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.

Priblížil, že Fico ich denníku neodpovedá už roky. "Zmena však je, že to premiér vyhlásil ako jeho oficiálne stanovisko. Nie je to len otázka jeho dobrej či zlej nálady, je to premiérske rozhodnutie," podotkol.

Legitimizácia útokov

Na rozhodnutie premiéra reagoval aj Denník SME, ktorý konzultuje ďalšie kroky na ochranu slobody tlače na Slovensku aj s právnikmi. Uviedla to šéfredaktorka denníka Beata Balogová.

Pripomenula, že Fico sa ani doteraz nerozprával s vybranými médiami, nedával im rozhovory a už dlhší čas odpovedá na otázky redaktorov urážkami, že ide o nepriateľov národa. "Rozdiel je dnes v tom, že z pozície premiéra legitimizuje útoky proti našim médiám. Aj oficiálne delí médiá na priateľské a nepriateľské na základe ich náklonnosti k vláde. Popiera, že médiá majú za úlohu kontrolovať vládu. Ak odmieta odpovedať na ich otázky, tak ich obmedzuje v jednom zo základných poslaní," zdôraznila Balogová.

Upozornila, že premiér sa pritom rozpráva s médiami, ktoré často šíria konšpirácie, nemajú transparentnú vlastnícku štruktúru a nekladú mu kritické otázky. "Ak premiér predpokladá, že môže naše médiá zastrašiť alebo vyvolať autocenzúru, tak sa veľmi mýli," doplnila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok