Rusko presunulo rakety Iskander do svojho najzápadnejšieho regiónu

TA3 TASR ČTK
8.10.2016 16:45

Rusko presunulo taktické rakety Iskander-M schopné niesť jadrové hlavice do Kaliningradskej oblasti hraničiacej s Poľskom a Litvou, oznámilo ministerstvo obrany v Moskve.

Rusko presunulo rakety Iskander do svojho najzápadnejšieho regiónu
SITA/AP

Podľa ruského ministerstva obrany ide o súčasť bežných cvičení zahŕňajúcich takéto rakety, ktoré sa konajú po celom území krajiny, informovala agentúra Reuters. "Tieto raketové jednotky boli (v Kaliningradskej oblasti) umiestnené už viac než raz... a budú tam umiestnené v rámci vojenského výcviku ruských ozbrojených síl," uviedol v oznámení hovorca ministerstva Igor Konašenkov.

Poľský minister obrany Antoni Macierewicz označil aktivity Ruska v Kaliningradskej oblasti za "veľmi alarmujúce". Rusko dočasne rozmiestnilo systémy Iskander v oblasti už predvlani a vlani v rámci vojenských cvičení. Moskva hrozila, že rakety rozmiestni v Kaliningrade nastálo ako protiopatrenie na prípadné budovanie protiraketovej obrany v Európe.

Americký spravodajský predstaviteľ v informoval, že Rusko začalo presúvať rakety Iskander-M do svojho najzápadnejšieho regiónu, čo by podľa neho mohlo byť aj politickým odkazom - vyjadrením nespokojnosti s aktivitami NATO. Konašenkov uviedol, že jednu z rakiet úmyselne odhalili americkému špionážnemu satelitu. "Nemuseli sme čakať príliš dlho - naši americkí partneri to vo svojom objavnom snažení potvrdili sami," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok