USA verejne obvinili Rusko z hackerských útokov a marenia volieb

TA3 TASR
8.10.2016 00:48

Americká vláda v piatok obvinila Moskvu, že stojí v pozadí nedávnych kybernetických útokov na organizácie spojené s Demokratickou stranou s cieľom ovplyvniť výsledok novembrových prezidentských volieb v USA.

"Americká spravodajská komunita je presvedčená, že ruská vláda riadila nedávne kybernetické útoky na emaily amerických občanov a inštitúcií, vrátane amerických politických organizácií," píše sa v spoločnom vyhlásení ministerstva pre vnútornú bezpečnosť a tajných služieb.

Hackeri napríklad v lete odhalili, že vedenie demokratov uprednostňovalo v straníckych primárkach terajšiu kandidátku na prezidentku Hillary Clintonovú pred jej rivalom Berniem Sandersom. Korešpondenciu následne zverejnili na WikiLeaks tesne pred nominačným zjazdom Demokratickej strany.

Podľa vyhlásenia ministerstva pre vnútornú bezpečnosť a tajných služieb sa "na základe rozsahu a citlivosti týchto snáh" dá usudzovať, že len vysokopostavení vládni predstavitelia Ruska mohli nariadiť takéto útoky. Podľa Washingtonu Rusko viackrát použilo podobné metódy na ovplyvňovanie verejnej mienky v Európe a Ázii. Technickú stránku hlasovania v USA však podľa úradov nemožno narušiť prostredníctvom kybernetického útoku, keďže voľby sa konajú decentralizovane a hlasovacie prístroje nie sú pripojené na internet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok