Chceme práve teba! NASA novými plagátmi láka ľudí na Mars

TA3
25.6.2016 09:59

Pamätáte si ikonické plagáty, na ktorých „Strýko Sam“, akési zosobnenie Spojených štátov, lákal patriotov do vojny proti nacistickému Nemecku? Podobný spôsob volí NASA, ktorá hľadá top tím špecialistov pre misiu na Mars.

Chceme práve teba! NASA novými plagátmi láka ľudí na Mars
NASA/KSC

Misia sa blíži

Prvý človek by mal na Červenú planétu vstúpiť o približne 15 rokov, aspoň podľa súčasných plánov NASA. Agentúra preto začína hľadať mladých a šikovných ľudí do tímu, ktorý túto neľahkú a nebezpečnú cestu absolvuje.

NASA potrebuje širokú škálu odborníkov. Na prelomovej misii by mohli nájsť uplatnenie nielen výskumníci, ale aj učitelia, farmári a manuálne zruční inžinieri. Ako ich zlákať? Pekne po starom – plagátmi, akými USA v prvej aj druhej svetovej vojne lákali ľudí na vstup do armády.

p01-explorers-wanted-nasa-recruitment-poster_0a000002-b78c-d1eb.jpg
p02-work-the-night-shift-nasa-recruitment-poster_0a000002-b7b5-6f49.jpg
p03-farmers-wanted-nasa-recruitment-poster_0a000002-b7d1-d760.jpg

Paradajky aj čučoriedky

Plagáty ukazujú zidealizované situácie, ktoré budú astronauti na Marse zažívať. Odvážnych priekopníkov čaká na nebi pohľad na dva mesiace – Fobos, ktorí bude vychádzať za deň dvakrát a Deimos. Západ Slnka bude mať pre nich modrú farbu. Členovia misie sa budú podieľať na ťažení vzoriek z povrchu planéty a nie je vylúčené, že od menších vzoriek sa prejde k rozsiahlejšej ťažbe materiálu.

Dvere majú otvorené aj ľudia so záujmom o pestovanie.  Aj na vyprahnutom povrchu Marsu sa musia vyrábať potraviny. Ide o pestovanie čerstvého ovocia a zeleniny, alebo ako vo filme Marťan, aj zemiakov.

Už v súčasnosti sa v podmienkach Medzinárodnej vesmírnej stanice testuje pestovanie plodín. Astronauti dokázali vypestovať prvú jedlú kvetinu vo vesmíre – cíniu, ale úspešne to dopadlo aj s vypestovaním šalátu. Vlastné plodiny hneď zvýšili posádke náladu. Mali by byť zdrojom antioxidantov, ktoré môžu obmedziť vplyv kozmického žiarenia na organizmus. Už teraz sa práve pre tieto látky často spomína alternatíva pestovania paradajok alebo čučoriedok.

p04-surveyors-wanted-nasa-recruitment-poster_0a000002-b7eb-8208.jpg
p05-teach-on-mars-nasa-recruitment-poster_0a000002-b80a-5bf3.jpg
p06-technicians-wanted-nasa-recruitment-poster_0a000002-b826-fc40.jpg

Vzdelávať z vesmíru

Na misii majú svoje miesto aj učitelia. Každú ľudskú misiu berie NASA aj ako príležitosť na vzdelávanie verejnosti. Astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici doteraz často popularizovali vesmírne bádanie krátkymi príspevkami, fotografiami aj videami na sociálnych sieťach.

Cesta pedagógov do vesmíru sa nezačala dobre. Keď pred 30 rokmi prezident Ronald Regan vyhlásil program Učiteľ vo vesmíre, prihlásilo sa viac ako 11-tisíc záujemcov. Víťazkou sa stala stredoškolská učiteľka Sharon Christa McAuliffeová. Štart raketoplánu Challenger sa však do dejín zapísal čiernymi písmenami a všetci členovia posádky zahynuli.

Prví ľudia na Marse si budú musieť postaviť základňu, čo bude vyžadovať technické zručnosti. Plagáty ukazujú aj výstavbu vysielačov.

Náborová grafika vznikli pred siedmimi rokmi, ale až teraz ich poskytli širokej verejnosti, aby si ich ktokoľvek mohol stiahnuť a vytlačiť v plnej veľkosti. Pôvodne mali motivovať a inšpirovať návštevníkov Kennedyho vesmírneho centra na kalifornskom Myse Canaveral.

p07-some-user-assembly-required-nasa-recruitment-poster_0a000002-b843-f0f5.jpg
p08-we-need-you-nasa-recruitment-poster_0a000002-b88d-4b7b.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok