Výjazdové rokovanie v Dolnej Krupej: Vláda schválila jednoduchšie postupy pri výrube drevín aj zákon o telerozhlase

ta3/TASR
24.4.2024 08:33 , Aktualizované: 24.4.2024 12:29

Vláda má za sebou výjazdové rokovanie v Dolnej Krupej pri Trnave.

Zákon o telerozhlase

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý v stredu schválila vláda.

Zefektívnenie činnosti zásahového tímu

Z ministerstva životného prostredia sa presunie 200-tisíc eur do Štátnej ochrany prírody SR. Peniaze sa majú využiť na zefektívnenie činnosti zásahového tímu pre medveďa hnedého vrátane jeho materiálno-technického vybavenia. S presunom mimorozpočtových prostriedkov v stredu súhlasila vláda.

"Doposiaľ neboli zásahové tímy dostatočne vybavené a neboli schopné so súčasným vybavením profesionálne a odborne zasiahnuť. Je viac ako nevyhnutné dovybaviť zásahové tímy požadovanými príslušnými prostriedkami, inak nebude možné zabezpečiť požadované zásahy v regiónoch Slovenska," tvrdí envirorezort. Doplnil, že členovia tímu nemali potrebné zbrane v dostatočnom počte, zbrane si striedali, neboli tiež nastrelené, a tým pádom disfunkčné.

Finančná výpomoc farmárom

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň navrhuje, aby novelu parlament schvaľoval v skrátenom legislatívne konaní.

"Cieľom návrhu zákona je ustanovenie právneho základu pre poskytovanie štátnej pomoci alebo minimálnej pomoci poľnohospodárom alebo obhospodarovateľom lesa vo forme návratnej finančnej výpomoci, čím sa v prípade potreby umožní zabezpečiť poskytovanie finančných prostriedkov poľnohospodárom alebo obhospodarovateľom lesa do vyplatenia priamych podpôr," zdôvodnilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Kandidáti na sudcov Všeobecného súdu EÚ a ESĽP

Vláda v stredu odmietla návrhy na kandidátov na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie aj Európskeho súdu pre ľudské práva za Slovenskú republiku.

Súdna rada SR ako kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ navrhovala Michala Kianičku. Do ESĽP navrhovala Zuzanu Vikarskú, Radoslava Procházku a Mariána Gibu.

Do pôsobnosti Súdnej rady SR patrí podľa ústavy aj predkladať vláde návrhy kandidátov na sudcov, ktorí by mali pôsobiť za Slovensko v medzinárodných súdnych orgánoch.

Z predložených materiálov vyplýva, že súčasnej sudkyni za SR pri ESĽP so sídlom v Štrasburgu uplynie mandát 28. decembra 2024 a voľba sudcu zastupujúceho SR je naplánovaná na júnové zasadnutie Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Sudcovi Všeobecného súdu EÚ za Slovensko uplynul mandát ešte 31. augusta 2022.

Výdavky za mimoriadne situácie

Za výdavky počas štyroch mimoriadnych situácií v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov z tretích krajín by mali preplatiť samosprávam spolu 96 342 eur. Návrh Ministerstva vnútra SR v stredu schválila vláda.

"Predkladaný návrh rozoberá mimoriadne situácie vyhlasované v období od 1. septembra 2023 do 14. novembra 2023 v pôsobnosti okresných úradov Banská Bystrica, Bratislava, Prešov a Veľký Krtíš v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky z tretích krajín," priblížil rezort. Dodal, že návrh sa nedotýka mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Samosprávy sa pri hromadnom príleve cudzincov z tretích krajín starali o núdzové ubytovanie a zásobovanie na zabezpečenie základných životných potrieb. "Cudzincom bolo potrebné zabezpečiť prevoz a presun do pridelených núdzových ubytovaní, poskytnutie prvej predlekárskej pomoci a neodkladnej zdravotnej starostlivosti, zabezpečenie humanitárnej pomoci, stravovania, hygienických balíčkov, dezinfekčných prostriedkov a tlmočníckych služieb," načrtol rezort.

Rovnako bolo potrebné zabezpečiť v priestoroch a okolí núdzového ubytovania bezpečnosť, verejný poriadok a reguláciu pohybu osôb.

Výrub drevín

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda. Zároveň odporučila parlamentu, aby návrh schválil v skrátenom legislatívnom konaní.

"Dôvodom vypracovania tohto návrhu zákona je primárne potreba prehodnotenia zákonom stanovených výnimiek, keď sa nevyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody na výrub drevín, a to tak, aby tie zákonné výnimky reflektovali na potreby obyvateľstva pri poľnohospodárskych alebo iných činnostiach v krajine, a to zároveň za podmienky, aby boli v dostatočnej miere chránené záujmy ochrany prírody a krajiny," vysvetlilo ministerstvo životného prostredia.

Súhlas na výrub by sa nemal vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 80 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 100 štvorcových metrov. Súhlas bude podľa novely potrebný v prípade, ak takáto drevina rastie na cintorínoch, v zastavanom území obce, voľne prístupných miestach pre verejnosť alebo ako solitér, stromoradie, súčasť aleje alebo remízy.

Súhlas by nemal byť potrebný ani na výrub krovitých porastov, ak rastú vo viniciach, a to za účelom výsadby nového viniča. Taktiež aj na krovité porasty, ak rastú na svahom tvorenom medziradí ovocných sadov a viníc.

Ministerstvo tvrdí, že sa tým má odstrániť zbytočné byrokratické zaťaženia obyvateľov, ako aj nedostatky v súčasnej právnej úprave, ktoré vyplývajú z aplikačnej praxe.

Presun vyše milióna eur

Kabinet bude rozhodovať aj o presune vyše milióna eur z mimorozpočtových prostriedkov Ministerstva životného prostredia SR na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Majú byť použité na posilnenie environmentálnej politiky v zahraničnej oblasti.

V programe sú tiež personálne návrhy na kandidátov na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie a kandidátov na sudcov Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP).

Vláda schválila aj návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora

Agrorezort má aktuálne účinnú schému štátnej pomoci na podporu poľnohospodárskej prvovýroby, rybolovu a akvakultúry, ktorá je platná do 30. júna 2024.

"Predmetná schéma upravuje poskytovanie pomoci na jednotlivé plodiny reprezentujúce špeciálnu rastlinnú výrobu s cieľom podporiť pestovateľov vybraných druhov ovocia, zeleniny a strukovín, pestovateľov zemiakov, viniča, chmeľu, cukrovej repy, ostatných vybraných plodín, a na zakryté plochy so stanovením maximálnych sadzieb na jednotku plochy. Súčasťou schémy je aj podpora sektora rybolovu a akvakultúry. V rámci uvedenej schémy poskytne agrorezort finančné prostriedky vo výške 8 miliónov eur," spresnilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Zámerom ministerstva pôdohospodárstva je pokryť schémami pomoci zameranými na zmiernenie vplyvov kríz celý rozsah poľnohospodárskej výroby, preto plánuje vypracovať a predložiť na notifikáciu do Bruselu schému štátnej pomoci na podporu živočíšnej výroby.

"Schéma bude upravovať poskytovanie pomoci na jednotlivé druhy hospodárskych zvierat so stanovením maximálnych sadzieb na dobytčiu jednotku. Takáto schéma bude vypracovaná a predložená na notifikáciu po predĺžení účinnosti tzv. dočasného rámca," uviedol agrorezort.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok