Šimkovičová chce navýšiť podiel reklamy v STVR. Nechce zbytočne vyplakávať v médiách, tvrdí o sebe, že nie je prvoplánová

ta3/Patrik Mindžák
23.4.2024 13:42

Ministerka Martina Šimkovičová tvrdí, že od jej nástupu rezort čelí útokom a účelovým dezinformáciám zo strany opozície a niektorých médií za to, že chce presadzovať slovenskú kultúru a odmieta útoky liberálno-progresívneho spektra. Aká je a má byť slovenská kultúra? Vládou prechádza aj zákon o Slovenskej televízii a rozhlase, názov sa tak zmení z RTVS na STVR. Aj v tomto prípade opozícia zmeny kritizuje a hovorí, že vláde ide o ovládnutie verejnoprávnych inštitúcií a odvolanie generálneho riaditeľa.

tema
ta3

Nechce sa prekrikovať

Názvom pri zmene RTVS na Slovenskú televíziu a rozhlas sa inšpirovali zo zahraničia, keď prvé slovo je odvodené od danej krajiny.

„Nikto sa pred nikým nezatvára, práveže sme otvorení diskusii. Naozaj však nevidím význam, aby som išla do diskusie, ktorá má dvadsať minút a budeme sa v nej prekrikovať,“ priblížila Šimkovičová. Nie je prvoplánový človek a nechce „vyplakávať“ v médiách vždy, keď na to je príležitosť.

Denne dostáva kvety či podporné listy, najmä od dôchodcov, ktorí aj volajú na sekretariát rezortu kultúry.

„V pozícii, v akej sa nachádza Slovensko, by nebolo politicky dobré a korektné vrátiť koncesionárske poplatky. Financie však treba nejako nájsť napríklad v reklame, aj na úkor súkromných televízií. Išli by sme z 0,5 percenta na päť percent,“ skonštatovala s tým, že zatiaľ ide iba o teoretickú rovinu.

Novinkou v rámci rady vo verejnoprávnej televízii bude aj etická komisia s deviatimi členmi z rôznych oblastí. Tá bude poradným orgánom rady.

Väčšia transparentnosť

Ak nejakí ľudia nesúhlasia s tým, ako funguje Fond na podporu umenia, tak prídu ďalší, ktorí ich nahradia.

Až 75 percent financií fondu išlo do Bratislavského kraja, ministerka sa pýta, či ostatné regióny nepotrebujú peniaze. Preto tam budú aj ľudia aj z ďalších častí Slovenska, nielen z okolia hlavného mesta, vyjadrila sa.

Šimkovičovej sa nezdá spravodlivé, prečo rôzne tituly zaoberajúce sa s LGBTI+ tematikou dostanú viac peňazí ako folklórne súbory, ktoré nemusia dostať z fondu ani cent. „Chceme do toho vložiť väčšiu transparentnosť a prerozdeliť peniaze aj tam, kde doteraz nemali ani šancu sa dostať.“

Bola by rada, keď by pri slovenských inštitúciách bola aj slovenská zástava, napríklad pri Slovenskej národnej galérii, a vziať si tak príklad z USA a ich vlajok na budovách či domoch.

„Štatutárne výmeny sa diali vždy, za každej vlády. Nepamätám si, aby sme pri predchádzajúcej vláde počuli o každej takejto výmene. Prešlo to v tichosti,“ doplnila Šimkovičová s tým, že správnu vyváženosť voči jej krokom cíti ako v divadle, medzi umelcami, či aj RTVS.

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok