Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zintenzívnil údery a nariadil nové evakuácie na severe

ta3/čtk
23.4.2024 20:44

Izraelská armáda v utorok vyzvala obyvateľov niekoľkých zón v severnej časti Pásma Gazy, aby sa evakuovali, pretože sa nachádzajú v nebezpečných bojových zónach.

NEMECKO-GAZA-SUD-GENOCIDA
ta3

Miestni obyvatelia medzitým pre agentúru Reuters uviedli, že ostreľovanie na severe palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny. Médiá pripomínajú, že boje v Gaze dnes pokračujú už 200. deň.

Hamas využil príležitosť a vyzval na eskaláciu izraelsko-palestínskeho konfliktu na všetkých frontoch. Vojnu vyvolal teroristický útok Hamasu na juhu Izraela 7. októbra minulého roka a odvtedy si boje v pásme Gazy vyžiadali podľa úradov kontrolovaných Hamasom viac ako 34 000 palestínskych životov.

Genocída v Gaze

Zatiaľ čo denník The Times of Israel informuje, že v deň dvestého výročia vojny v Gaze a v druhý deň hlavného židovského sviatku Pesach zostáva v Pásme Gazy uväznených približne 130 rukojemníkov zadržiavaných radikálnymi islamistickými organizáciami, opisuje palestínska tlačová agentúra Wafa opisuje pokračujúce izraelské bombardovanie a ničenie v Gaze v článku s titulkom „200 dní genocídy“.

Južná Afrika obvinila Izrael z genocídy na Medzinárodnom súdnom dvore (ICJ); súd v tejto veci zatiaľ nerozhodol.

Boj proti teroristickej infraštruktúre

Hovorca izraelskej armády Avichai Adrai v utorok na sieti X vyzval obyvateľov štyroch zón v oblasti dediny Bejt Lahíja, ktorá leží na samom severe pásma pri hraniciach s Izraelom, aby sa presunuli do ďalších dvoch určených zón. Varoval tiež, že armáda vynaloží mimoriadnu silu proti teroristickej infraštruktúre a podvratným živlom.

Hamasom kontrolované médiá dnes informovali, že izraelské údery zasiahli mešitu v Bejt Lahíji, ako aj dav zhromaždený pri pobrežnej ceste, kam lietadlá zhodili debny s humanitárnou pomocou. Agentúra Reuters upozorňuje, že správy, ktoré vydáva Hamas, nie je možné bezprostredne nezávisle overiť.

Tie isté zdroje tiež uvádzajú, že izraelské tanky v uplynulom dni bojovali na predmestí mesta Bejt Hanún v severovýchodnom cípe pásma Gazy.

Raketový útok

Medzitým sa radikálna skupina Palestínsky islamský džihád prihlásila k raketovému útoku na izraelské mesto Sderot a na kibuc Nir Am, ktorý leží len asi 3,5 km vzdušnou čiarou od Bejt Hanúnu. Z izraelskej strany neboli hlásené žiadne obete.

Izraelská armáda dala evakuovať oblasti na severe pásma už skôr, krátko po začatí vojenskej operácie v októbri minulého roka. Obnovené ostreľovanie a bombardovanie severnej časti Gazy prichádza takmer štyri mesiace po tom, čo armáda oznámila, že sťahuje svoje jednotky z tejto oblasti, pretože Hamas už stratil kontrolu, poznamenala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok