Zákaz potratov v Poľsku neprešiel, po veľkých protestoch ho odmietli

TA3 ČTK
6.10.2016 12:16

Poľský parlament odmietol kontroverzný návrh zákona, ktorý prakticky znamenal zákaz potratov. Interrupcie by podľa zamietnutého návrhu, ktorý vyvolal protesty poľských žien aj kritiku v zahraničí, boli možné len v jedinom prípade, a to pri ohrození života matky.

Pre odmietnutie návrhu hlasovalo 352 zo 428 prítomných poslancov a 58 zákonodarcov hlasovalo proti. Návrh predpokladal až päťročný trest väzenia pre lekára za nedovolené ukončenie tehotenstva. Vládna strana Právo a spravodlivosť, ktorá má v zákonodarnom zbore pohodlnú väčšinu, pôvodne predlohu podporovala.

Na protest proti pripravovanému sprísneniu potratového zákona sa v pondelok približne 100.000 poľských žien oblieklo do čierneho. Súčasný zákon o interrupciách platí v katolíckom Poľsku od roku 1993 a patrí medzi najprísnejšie v Európe.

Umožňuje umelé prerušenie tehotenstva v troch prípadoch: keď je ohrozený život alebo zdravie matky, ak prenatálne vyšetrenie odhalí nezvratné poškodenie plodu, alebo keď je otehotnenie dôsledkom znásilnenia alebo incestu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok