Poľská premiérka sa dištancovala od návrhu o úplnom zákaze potratov

TA3 ČTK
4.10.2016 18:59

Poľská vláda nepracuje na návrhu, ktorý by sprísnil zákon proti interrupciám. Povedala to premiérka Beata Szydlová, ktorá sa tak dištancovala od kontroverzného dokumentu predloženého ako občianska iniciatíva. Slová premiérky tak znižujú pravdepodobnosť, že bude predloha schválená.

Poľská premiérka sa dištancovala od návrhu o úplnom zákaze potratov
SITA/AP

Premiérka neschvaľuje vyjadrenia ministra

Beata Szydlová tiež uviedla, že neschvaľuje kritické vyjadrenia ministra zahraničných vecí Witolda Waszczykowského na adresu desiatok tisíc žien, ktoré sa v pondelok zúčastnili protestov proti kontroverznému návrhu a obmedzovanie práv žien. Pondelňajších protestov sa zúčastnilo asi 100.000 ľudí.

"Považujem za zbytočné každé vyjadrenie, ktoré príliš jatrí emócie. Pozvala som si na rozhovor pána ministra Waszczykowského a jasne som mu povedala, že takéto komentovanie udalostí neschvaľujem," povedala premiérka a dodala, že to isté sa týka aj ďalších ministrov.

Waszczykowski v televízii označil pondelkové protesty proti sprísnenie zákazu interrupcií za výsmech vážnym problémom. Happeningy a "prihlúple heslá" podľa neho nepatria do debaty o živote a smrti. V pondelok protesty zľahčoval a demonstrantkám odkázal, "nech sa bavia". Od ministrových vyjadrenie sa dištancovala aj hovorkyňa zákonodarcov vládnucej strany Právo a spravodlivosť Beata Mazureková. Ministrove slová označila za jeho súkromné ​​výroky.

Návrh bol občianska iniciatíva

Szydlová sa dištancovala takisto od samého návrhu na takmer úplný zákaz interrupcií. "Chcem povedať veľmi nahlas a jasne: vláda PiS nepracovala a nepracuje na žiadnom zákone, ktorý by zmenil existujúce predpisy," povedala premiérka a pripomenula, že návrh bol parlamentu predložený ako občianska iniciatíva. V snemovni ho ale v prvom čítaní podporili práve poslanci a poslankyne PiS. Vládnuca strana má väčšinu v oboch komorách parlamentu.

Súčasný zákon o interrupciách platí v silne katolíckom Poľsku od roku 1993 a patrí medzi najviac reštriktívne v Európe. Umožňuje umelé prerušenie tehotenstva v troch prípadoch: keď je ohrozený život alebo zdravie matky, ak prenatálne vyšetrenie odhalí nezvratné poškodenie plodu, alebo keď je otehotnenie dôsledkom znásilnenia alebo incestu.

Navrhnutý zákon počíta s ďalším sprísnením pravidiel. Potraty by podľa neho boli úplne zakázané s jedinou výnimkou - v prípade ohrozenia života matky. Lekárom, ktorí by vykonali nedovolené potrat, by hrozilo až päťročné väzenie. V Poľsku sa uskutoční ročne menej ako 2000 legálnych potratov. Mimovládne organizácie však odhadujú, že interrupciu podstúpi v zahraničí každý rok 100.000 až 150.000 Poliek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok