A teraz ten príbeh nie je môj, je celý váš. Nový album Taylor Swift je v skutočnosti dvojalbum a trhá rekordy

ta3/ČTK
20.4.2024 11:18

Americká popová megahviezda Taylor Swiftová vydala svoju jedenástu platňu s názvom The Tortured Poets Department (Oddelenie utrápených básnikov). Desiatky miliónov fanúšikov po celom svete sa nakoniec dočkali dvojalbumu, na ktorom nájdu 31 skladieb. Podľa recenzií sú opäť veľmi osobné a podobne ako pri predchádzajúcej tvorbe sú ústredným motívom predošlé speváčkine vzťahy.

Taylor Swift nový album
TASR/AP

Úžasná a žalostná životná kapitola

"The Tortured Poets Department je vonku," oznámila Swift na svojom instagramovom účte v piatok o polnoci východoamerického času (06:00 SELČ). Album podľa nej zachytáva životnú kapitolu, ktorá bola rovnakou mierou "úžasná a žalostná", avšak teraz je už uzavretá. "A jediné, čo potom ostane, je utrápená poézia," uviedla.

Rok a pol od vydania predchádzajúcej dosky Midnights bol pre 34-ročnú umelkyňu plný veľkých udalostí. Začala dvojročné turné The Eras Tour a jej rovnomenný film trhal kasové rekordy. Stala sa osobnosťou roku časopisu Time, jej desiaty album vyhralo na cenách Grammy a prvýkrát sa dostala na zoznam dolárových miliardárov časopisu Forbes.

Okrem toho vlani skončil jej vzťah s britským hercom Joom Alwynom, ktorý trval šesť rokov. Swift potom začala randiť s hráčom amerického futbalu Travisom Kelcom, s ktorým si vo februári mohla vychutnať víťazstvo jeho klubu Kansas City Chiefs v Superbowle.

Taylor Swift nový album TASR/AP Kombinácia titulných obrázkov albumu

Prekvapenie, je to dvojalbum

Tesne po vydaní prvej časti nového albumu oznámila, že mala toľko utrápenej poézie, že k už známym 16 piesňam pridáva ďalších 15. Čerstvý dvojalbum zahŕňa skladby nahrané v spolupráci s rapperom Post Malonom alebo britskou rockovou kapelou Florence + The Machine a streamovacia služba Spotify podľa denníka The Guardian oznámila, že prekonal doterajší rekord v počte "preduložení" na platforme.

"A teraz ten príbeh už nie je môj... je celý váš," odkázala fanúšikom na sociálnej sieti.

Magazín ho Rolling Stone označil za možno najosobnejší zo všetkých jej albumov. "Taylor sa stala legendou ako dvorná autorka poézie o mladej láske. Ale to boli detské hry v porovnaní s dospelým žiaľom na jej úchvatnom novom albume," uvádza.

"Áno, je to album o rozchode," napísala vo svojej recenzii spravodajská spoločnosť BBC. Popri vzťahu s Alwyom ale zrejme tematizuje aj udalosti okolo následného krátkeho "flirtovania" so spevákom Mattym Healym, píše The Guardian, podľa ktorého si Swift na albume berie na mušku okrem expriateľov aj slávu a svojich fanúšikov.

"Takmer 20 rokov po jej debute sa zdá, že ju nič nemôže zastaviť," napísala agentúra AFP.

Pozrite si archívnu reportáž z 11. februára 2024 o odovzdávaní cien Grammy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok