Výskum mikroskopických umelých strojov ocenili nobelovkou za chémiu

TA3 TASR
5.10.2016 12:14

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2016 získali Jean-Pierre Sauvage, James Fraser Stoddard a Bernard L. Feringa za "konštrukciu a syntézu molekulárnych strojov".

Sauvage pôsobí na univerzite v Štrasburgu, Stoddart na Northwestern University v Evanstone v americkom štáte Illinois a Feringa na univerzite v holandskom meste Groningen.

Nové poznatky v odbore takzvaných molekulárnych strojov sú využiteľné okrem iného pri vývoji nových materiálov, senzorov a systémov pre uchovanie energie.

Trojica ocenených Európanov cenu dostala za "dizajn a syntézu molekúl s kontrolovanými pohybmi, ktoré dokážu plniť určité úlohy, keď je im dodaná energia", uviedla akadémia. Spomenutí vedci dokázali na molekulárnej úrovni napríklad vyrobiť miniatúrny motor a následne nanoauto.

Vlani získala Nobelovu cenu za chémiu trojica vedcov Tomas Lindahl (Švédsko), Paul Modrich (USA) a Aziz Sancar (USA) za objav mechanizmu opráv DNA.

V pondelok sa tešil z pocty za medicínu Japonec Jošinori Ósumi za výskum autofágie. Včera vyznamenali za fyziku troch Britov pôsobiacich v USA. Ocenili ich za výskum neobvyklých stavov hmoty, ktorý môže prispieť k výrobe dokonalejších materiálov využiteľných v elektronike či kvantových počítačoch.

V piatok majú ešte oznámiť nositeľa Nobelovej ceny za mier. V pondelok je potom na rade udelenie ceny za ekonómiu. Dátum ohlásenia ceny za literatúru zatiaľ oficiálne nestanovili, ale očakáva sa, že jej držiteľa vyhlásia na budúci týždeň vo štvrtok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok