Keď nie vláda, posielame my. Iniciatíva sa pridala k Česku, zbiera financie na muníciu pre Ukrajinu

ta3
16.4.2024 17:05

Česká vláda nedávno odštartovala celosvetovú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu. Zapojilo sa do nej už viac ako 20 krajín. Slovenská vláda sa odmietla pridať. S odopretím tejto pomoci nášmu susedovi sa nechce zmieriť iniciatíva Mier Ukrajine.

profimedia-0864059646.jpg
Profimedia (ilustračná fotografia)

Občianskou zbierkou chce ukázať, že postoj vlády nereprezentuje väčšinu občanov. Preto vytvorili občiansku zbierku s názvom Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my.

Vôľa pomáhať

„V mene slovenskej občianskej spoločnosti sme sa rozhodli spustiť a koordinovať celoslovenskú občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu - Keď nie vláda, posielame my, ktorou sa k českej iniciatíve pripája aj Slovensko,” hovorí Marián Kulich z nezávislej slovenskej iniciatívy Mier Ukrajine.

Tá pomáha brániacej sa Ukrajine rôznymi spôsobmi už od začiatku totálnej vojny.

„Sme presvedčení, že mnoho ľudí na Slovensku sa nestotožňuje s odmietnutím iniciatívy českej vlády. Česká iniciatíva je jedinou cestou, ako Ukrajine brániacej sa omnoho silnejšiemu agresorovi v krátkom čase pomôcť s pre ňu životne dôležitou vecou, a tou je dostatok delostreleckej munície," dodal Kulich.

Cieľom verejnej zbierky je spoločne ukázať, že Slovensko nie je len o politických rozhodnutiach jednej vlády, ale predovšetkým o jeho obyvateľkách a obyvateľoch a ich chuti a vôli pomáhať.

Pomoc by mohla doraziť už v júni

„Nemajme strach postaviť sa na stranu slabšieho v tomto nerovnom boji,” skonštatovala Zuzana Izsáková z iniciatívy.

„Vojnou na Ukrajine najviac trpia občania a občianky Ukrajiny, ktorí sú bežní ľudia, ako sme my všetci. Je tiež nesmierne dôležité vnímať, že v tejto vojne ide aj o budúcnosť Slovenska, a že práve teraz sa rozhodujú dejiny,“ argumentovala.

Cieľ je vyzbierať milión eur. Prvým míľnikom je suma 250-tisíc eur. Po dosiahnutí prvého míľnika oznámia ďalší čiastkový cieľ a veria, že spoločne sa dostanú k sume, ktorá prvý míľnik niekoľkonásobne prekoná. Prvá zásielka munície podporená aj finančným príspevkom zo zbierky sa môže dostať na Ukrajinu už v júni. Informácie o zbierke nájdete tu.

Pozrite si archívnu reportáž z 28. septembra 2023 o zbierke na Boženu 5.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok