Česko spustilo úspešnú iniciatívu pre Ukrajinu. Tá čoskoro dostane muníciu, tvrdí Kuleba

ta3/čtk
13.3.2024 13:00

Ukrajinské ozbrojené sily čoskoro začnú dostávať muníciu nakúpenú prostredníctvom českej iniciatívy. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to podľa denníka Ukrajinska pravda povedal ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. S českými kolegami sa chce spojiť ešte tento týždeň, keď majú podľa neho načrtnúť plán dodávok munície.

Kuleba: Predsedníctvo Ruska v Bezpečnostnej rade OSN je zlý vtip
TASR/AP

"Podľa prvých náznakov sa naši muži na fronte v blízkej budúcnosti dočkajú zvýšenia dodávok munície," povedal šéf ukrajinskej diplomacie. "Česká iniciatíva je navrhnutá tak, aby sa realizovala v priebehu celého roka. Prvá munícia bude dodaná v najbližšom období, potom budú v priebehu roka prichádzať nové dodávky," dodal.

O možnosti nákupu delostreleckej munície v tretích krajinách pre Ukrajincov, ktorí sa už viac ako dva roky bránia ruskej ozbrojenej agresii, informoval český prezident Petr Pavel na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii v polovici februára.

Český premiér Petr Fiala potom v utorok oznámil, že do nákupu sa zatiaľ zapojilo 18 krajín od Kanady cez Nemecko a Holandsko až po Poľsko. Zároveň oznámil, že okrem záväzne potvrdeného nákupu 300-tisíc kusov munície pre Ukrajinu sa česká iniciatíva nezáväzne zaviazala k ďalším približne 200-tisíc kusom.

Iniciatíva nestačí

"Česká iniciatíva je výborná, ale ani zďaleka to nestačí," povedal dnes Kuleba s tým, že Kyjev sa bude usilovať o ďalšie podobné dodávky.

Ukrajina sa od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 vo veľkej miere spolieha na západnú vojenskú pomoc. Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov začiatkom tohto roka uviedol, že nedostatok munície je pre jednotky jeho krajiny veľkým problémom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok