Ministri zdravotníctva diskutovali o liekoch, poukázali na nedostatky

TA3 TASR
4.10.2016 14:38

Zvýšenie dostupnosti liekov, vakcinácia, tuberkulóza a skvalitňovanie potravín dominovali neformálnemu zasadnutiu ministrov zdravotníctva 28 členských štátov Európskej únie, ktoré sa konalo v bratislavskej Redute.

Riešili príčinu nedostupnosti liekov

Stretnutia sa zúčastnili aj regionálna riaditeľka WHO pre Európu Zsuzsanna Jakab a eurokomisár pre oblasť zdravia a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis, ktorý ho zhodnotil ako veľmi úspešné. Ministri zdravotníctva rokovali napríklad o problematike nedostupnosti liekov na humánne použitie.

Medzi dôvody patria podľa slovenského ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, ktorý zasadnutie viedol, napríklad nízke ceny liekov a následný paralelný export, výpadky vo výrobe či nedostupnosť účinných látok. Ministri sa zhodli, že jednotlivé členské štáty môžu v tejto oblasti uspieť aj prostredníctvom včasnej a operatívnej výmeny informácií a pravidelným mapovaním situácie.

"Na tomto fóre sme sa zamerali najmä na pomenovanie hlavných príčin nedostupnosti liekov a hľadanie možností, ako túto problematiku riešiť. Cieľom nás všetkých je zabezpečiť našim pacientom kvalitnú, bezpečnú a dostupnú liečbu," povedal Drucker. Eurokomisár Andriukaitis privítal, že Slovensko nastolilo diskusiu o tejto téme. Avizoval, že Európska komisia podporuje snahy krajín spolupracovať pri vyjednávaniach o cenách a dodávkach liekov.

Skvalitňovanie potravín či vakcinácia

Ďalšou témou, ktorá na stretnutí rezonovala, bolo aj skvalitňovanie potravín. Ako poukázal Andriukaitis, zmena zloženia potravín môže pomôcť k zníženiu výskytu niektorých ochorení. Vzhľadom na neustále sa zvyšujúci výskyt nadváhy a obezity v Európe, ktorý už dosiahol úroveň epidémie, sa hovorí o potrebe apelovať na zníženie nadmerného príjmu energie, nasýtených tukov, transmastných kyselín, cukru a soli v potravinách.

Účastníci neformálneho zasadnutia diskutovali aj o problematike tuberkulózy v Európe, jej liečbe, probléme multirezistencie a očkovaní. Ide o ochorenie, ktoré nie je len problémom verejného zdravotníctva, ale z globálneho hľadiska aj sociálnou, ekonomickou a bezpečnostnou hrozbou. "Slovensko je krajinou strednej Európy, ktorá má dôsledne prepracovaný systém monitoringu a dispenzarizácie pacientov s TBC," doplnil Drucker.

Ministri sa takisto venovali otázke vakcinácie, ktorá úzko súvisí so spotrebou antibiotík, pretože znižovanie vakcinácie má za následok vyššiu spotrebu antibiotík. "Globálny akčný plán proti antimikrobiálnej rezistencii by mal byť jednou z priorít zdravotníckej politiky každej krajiny," uzavrel Drucker.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok