Zámky na chladničke, bitky remeňom aj reťazou. Trnavská polícia zatkla rodičov za týranie štyroch detí

ta3/TASR
15.4.2024 13:25

Trest odňatia slobody až na 15 rokov hrozí rodičom štyroch detí z okresu Trnava, ktorí ich dlhodobo týrali. Na prípad upozornila škola, keď najstarší 12-ročný syn mal na tele stopy po bití reťazou a modriny po tele.

zámok na chladničke
Facebook/Polícia SR - Trnavský kraj

Otec a matka boli podľa krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Márie Linkešovej eskortovaní do ústavu na výkon väzby a deti im boli odobraté.

Prípad vyšetruje polícia ako zločin týrania blízkej a zverenej osoby závažnejším spôsobom konania, formou spolupáchateľstva. "Pri výsluchu chlapca policajti zistili, že k bitkám malo dochádzať minimálne od roku 2020 a aj trikrát do týždňa, pričom otec bil reťazou, remeňom a rukou. Spolu s ostatnými súrodencami vo veku osem, päť a tri roky ho zamykal v izbách na zámok," opísala.

Páchali zverstvá

Zámky našli policajti aj na chladničke. "Ak mali deti neposlúchať, nedostali jesť aj 24 hodín a počas tejto doby zažívali, že kým ony hladovali, rodičia pred nimi jedli a provokovali ich," uviedla hovorkyňa. Hoci k bitkám malo dochádzať najmä zo strany otca, matka mu v tom nebránila. "Konanie rodičov sa deťom podpísalo nielen na fyzickom, ale aj psychickom zdraví," konštatovala.

Ihneď po oznámení školy kontaktovali vyšetrovatelia aj pracovníkov sociálnej právnej kurately a po súhlase prokurátora polícia zadržala 32-ročnú matku a 47-ročného otca. Staršie tri deti boli umiestnené do detského domova a najmladší trojročný chlapček bude pravdepodobne umiestnený do profesionálnej rodiny.

Polícia v danej súvislosti upozorňuje, že v zmysle zákona o rodine rodičia majú právo použiť pri výchove dieťaťa primerané výchovné prostriedky tak, aby nebolo ohrozené zdravie, dôstojnosť, duševný, telesný a citový vývoj dieťaťa.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok