Syna zatvárala do klietky, pred súdom svoje činy ľutovala. Za kruté týranie syna bude Rakúšanka pykať

ta3/čtk
1.3.2024 09:56

Súd v dolnorakúskej Kremži (Krems) vo štvrtok neskoro večer poslal na 20 rokov do väzenia so zvláštnym režimom matku, ktorá svojho teraz 13-ročného syna väznila v prepravke pre psov, týrala ho hladmi alebo ho v nevytopenej izbe pri otvorenom okne polievala studenou vodou. Informovala o tom agentúra APA.

psia klietka na súde
X/Christoph Bendas

Súd o tomto prípade, ktorému sa v Rakúsku dostalo veľkej pozornosti, vo štvrtok rokoval celý deň. Štrnásťročný trest súd udelil spolupáchateľke matky. Rozsudky nie sú právoplatné, možno sa voči nim odvolať.

Neľudské správanie

Tridsaťtriročnú matku odsúdili pre pokus o vraždu, týranie alebo zanedbávanie maloletého a z obmedzovania slobody.

Podľa súdu samoživiteľka chlapca so zníženou inteligenciou najmenej od júla do novembra predvlaňajška okrem iného pútala, bila, zapchávala mu ústa páskou, nechala ho hladovať.

Vypovedala, že opakovane konala podľa návodu svojej vtedajšej priateľky, tiež nápad zatvárať chlapcov do prepravky na psov vraj mala táto teraz 40-ročná žena. Spolupáchateľka to však popiera.

Podľa agentúry DPA matka týranie chlapca niekoľkokrát nakrúcala. Svoje správanie odôvodňovala tým, že z údajne agresívneho a vzdorovitého syna chcela vychovať dobré dieťa.

Matke je to ľúto

Situácia sa vyhrotila v novembri 2022, keď matka vtedy 12-ročného chlapca pri otvorenom okne polievala studenou vodou. Telesná teplota podvyživeného chlapca predstavovala len 26,8 stupňa Celzia a dostal sa do ohrozenia života. Spolupáchateľka o veci nakoniec informovala sociálnych pracovníkov, ktorí prišli do bytu, kde matka chlapca držala, a privolali pomoc.

APA píše, že mladšia žena pôsobila vo štvrtok na súde strhane a povedala, že jej "strašne ľúto, čo sa stalo". Jej bývalá priateľka tvrdila, že o rozsahu týrania nevedela. V slzách sa chlapcovi, ktorý na súde nebol, a jeho otcovi ospravedlnila.

Monštruózny prípad

Chlapcovi sa teraz po telesnej stránke vedie dobre, žije s otcom. Avšak podľa súdnych znalcov je vysoko pravdepodobné, že týranie bude mať dopad na jeho osobnosť, môže sa u neho rozvinúť posttraumatická stresová porucha. Ženy majú chlapcovi vyplatiť celkovo 80-tisíc eur.

Jeden zo súdnych znalcov prípad označil za "monštruózny" a poznamenal, že za svoju 30-ročnú kariéru porovnateľný prípad zažil len raz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok