Irán využil svoje právo na sebaobranu, myslí si veľvyslanec pri OSN aj Sýria. Hizballáh útok pochválil

ta3/čtk
14.4.2024 22:50 , Aktualizované: 15.4.2024 06:20

Irán využil svoje právo na sebaobranu, keď v noci na dnes vyslal na Izrael stovky bezpilotných lietadiel a rakiet, uviedla sýrska vláda. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomína, že režim prezidenta Bašára Asada je spojencom Teheránu. Libanonské militantné hnutie Hizballáh, ktoré je ďalším iránskym partnerom, podľa médií zablahoželalo Teheránu k bezprecedentnému útoku.

Vyjadrenie Iránu

Irán vysvetlil svoj prvý priamy útok na Izrael ako reakciu na "zločiny" svojho dlhoročného nepriateľa vrátane bombového útoku na iránsky konzulát v Damasku, pri ktorom zahynul predstaviteľ iránskych Revolučných gárd. Izrael sa k zodpovednosti za incident z 1. apríla neprihlásil, ale akcia sa mu pripisuje a Revolučné gardy tvrdia, že sa zamerali na zariadenia použité na útok na konzulát v tú noc.

"Iránska reakcia... je legitímnym právom na sebaobranu," povedal sýrsky minister zahraničných vecí Fajsal Mekdad. Jeho vyhlásenie zverejnila sýrska štátna tlačová agentúra SANA v nadväznosti na Mekdadov telefonát s jeho iránskym náprotivkom Hosejnom Amirabdollahianom.

Iránsky veľvyslanec pri OSN Amír Saíd Iravání v nedeľu (14. apríla) na pôde Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) uviedol, že Teherán pri svojom bezprecedentnom útoku na Izrael "využil svoje právo na sebaobranu", informuje agentúra AFP.

"Bezpečnostná rada... zlyhala vo svojej povinnosti udržať medzinárodný mier a bezpečnosť" po tom, čo Izrael skôr tento mesiac zjavne zaútočil na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask, vyhlásil Iravání.

Reakcia Teheránu

Teherán preto podľa neho "nemal inú možnosť", len reagovať, dodal s tým, že jeho krajina "nechce eskaláciu alebo vojnu", bude však odpovedať na každú "hrozbu alebo agresiu", cituje AFP.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan predtým vyzval bezpečnostnú radu, aby na Irán v súvislosti s útokom na Izrael uvalila "všetky možné sankcie".

Viac o situácii sa dočítate v článku nižšie.

Nočná operácia

Dokonca aj Hizballáh prezentoval nočnú operáciu ako oprávnenú, pretože bola zameraná proti "nespravodlivému a agresívnemu nepriateľskému subjektu", uviedla televízia CNN. Libanonské hnutie podporované Teheránom označilo útok za odvážny krok podniknutý napriek "hrozbám, zastrašovaniu a tlaku".

Izraelská armáda uviedla, že na útoku sa priamo podieľal Hizballáh, ktorý v noci vystrelil aj rakety na izraelské územie. Libanonskí ozbrojenci však ostreľujú izraelské jednotky pozdĺž libanonsko-izraelskej hranice od vypuknutia vojny v Gaze v minulom roku. Denník New York Times uviedol, že Hizballáh sa počas nočnej operácie držal skôr bokom.

Pozrite si rozhovor o tom, čo sa aktuálne deje na Blízkom východe. Rozprával nám o tom Slovák žijúci v Izraeli Micha Dor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok