Izrael odpovie Iránu činmi, nie slovami, tvrdí armáda. Prezidentka SR útok odsúdila, k situácii sa vyjadril aj Pellegrini

ta3/čtk/TASR
14.4.2024 07:00 , Aktualizované: 14.4.2024 21:38

Irán v noci na nedeľu 14. apríla zaútočil na Izrael. Išlo o odvetný útok, keď Židovský štát zaútočil na iránsky konzulát v sýrskom Damasku. Prišlo tam o život niekoľko vysokopostavených iránskych vojenských činiteľov.

ONLINE sme ukončili. Ďakujeme za vašu priazeň. O situácii budeme informovať v samostatných článkoch na webe ta3.

21:00 Izraelský vojnový kabinet niekoľko hodín rokoval o reakcii na nočný iránsky dronový a raketový útok na Izrael, na postupe sa však zatiaľ nezhodol, uvádzajú s odvolaním sa na svoje zdroje izraelské aj zahraničné médiá. Podľa agentúry Reuters sa členovia kabinetu prikláňajú k odvete, na jej rozsahu a načasovaní však zhoda nie je.

Televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaného izraelského činiteľa informovala, že kabinet poveril armádu, aby pripravila dodatočné scenáre izraelskej odpovede.

Podľa spravodajského webu The Times of Israel prišli niektoré hebrejské médiá s informáciou, že Benny Ganc, ktorý bol pred vypuknutím vojny v Pásme Gazy jednou z tvárí izraelskej opozície, a bývalý náčelník generálneho štábu Gadi Eisenkot chceli spustiť odvetný úder už v noci na nedeľu, keď ešte iránsky útok prebiehal. Myšlienka okamžitej odpovede však bola rýchlo zavrhnutá.

Po bezprecedentnom iránskom údere, ktorý podľa všetkého nespôsobil výraznejšie škody, je zásadnou otázkou, či bude vyústením ďalšej eskalácie už tak výbušnej situácie na Blízkom východe. Mnohí štátnici volali po maximálnej zdržanlivosti a Washington dával najavo, že sa chce vyhnúť vystupňovaniu konfliktu medzi Izraelom a Iránom, ktorý bol doteraz považovaný za „tieňovú vojnu“.

19:00 Veľké letecké spoločnosti v krajinách Blízkeho východu v nedeľu oznámili, že po nočnom iránskom raketovom a dronovom útoku na Izrael postupne obnovia normálnu prevádzku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Letecká spoločnosť Emirates, ktorá z dôvodu dočasného uzavretia vzdušného priestoru v regióne zrušila niektoré zo svojich letov a iné presunula, od nedeľňajšieho popoludnia podľa obnovila plánované lety do a z Jordánska, Libanonu a Iraku.

Spoločnosť Qatar Airways obnovila lety do Ammánu, Bejrútu a Bagdadu. Etihad Airways, letecký dopravca emirátu Abú Zabí, v pondelok obnoví pravidelnú osobnú a nákladnú dopravu medzi Abú Zabí a Tel Avivom, Ammánom a Bejrútom.

Spoločnosť flydubai pôsobiaca v Spojených arabských emirátoch vo vyhlásení upozornila, že niektoré jej lety sú ovplyvnené dočasným uzavretím vzdušného priestoru viacerých krajín v regióne.

18:12 Po videokonferencii vedúcich predstaviteľov skupiny G7 predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že skupina "jednomyseľne odsúdila" útok dronom a raketou, ale dodal, že "všetky strany musia zachovať zdržanlivosť".

"Budeme pokračovať vo všetkom úsilí, aby sme pracovali na deeskalácii. Ukončenie krízy v Gaze čo najskôr, najmä prostredníctvom okamžitého prímeria, bude mať význam," dodal Michel.

Uviedol tiež, že o situácii v širšom regióne vrátane Libanonu sa bude rokovať na budúci týždeň na zasadnutí Európskej rady.

18:01 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsúdil v nedeľu iránsky útok na Izrael. Zároveň vyzval na jednotnú globálnu reakciu na "teror", a síce útoky zo strany Iránu aj Ruska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Irán svojím konaním ohrozuje celý región aj svet, rovnako ako sú činy Ruska hrozbou rozsiahlejšieho konfliktu," uviedol Zelenskyj v príspevku na platforme X. Dodal, že "zjavná spolupráca oboch týchto režimov v šírení teroru musí čeliť rozhodnej a jednotnej reakcii sveta". Kyjev podľa jeho slov odsudzuje útok Iránu na Izrael, pri ktorom boli použité iránske rakety a drony Šáhid.

17:50 Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell zvolal na utorok mimoriadne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ, ktoré bude venované bezprecedentnému útoku Iránu na Izrael. Ministerská schôdzka sa uskutoční v režime videokonferencie, informovala agentúra DPA.

"Naším cieľom je prispieť k deeskalácii a bezpečnosti regiónu," uviedol Borrell v nedeľu v príspevku na sieti X.

17:30 Izrael vymeria Iránu cenu za nočný útok, keď nastane správny čas, povedal člen vojnového kabinetu Benny Gantz. "A čo je najdôležitejšie, tvárou v tvár túžbe našich nepriateľov nám ublížiť sa budeme aj naďalej zjednocovať a budeme silnejší."

Prečo Irán zaútočil na Izrael?

  • Irán vypálil na Izrael zhruba 300 dronov a rakiet
  • bola to reakcia na zbombardovanie iránskeho konzulátu v Damasku 1. apríla
  • Izrael oznámil, že zničil 99 percent dronov a rakiet
  • Irán nemá v úmysle v operácii pokračovať a varoval Izrael, aby sa neuchyľoval k odvete


17:15 Irán využil svoje právo na sebaobranu, uviedla sýrska vláda. 

16:50 Irán tvrdí, že svojich spojencov na Blízkom východe informoval o plánovanom útoku na Izrael tri dni vopred. Povedal to v nedeľu iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján, informuje TASR podľa agentúry DPA.

"Našich priateľov v regióne sme 72 hodín pred operáciou prirodzene informovali o tom, že iránska odpoveď v podobe legitímnej obrany je definitívna a istá," uviedol Abdollahján, ktorého citovala iránska agentúra ISNA. "Bezpečnosť našich susedov a regiónu považujeme za bezpečnosť Iránskej islamskej republiky," povedal ďalej šéf iránskej diplomacie.

Generál vo výslužbe Pavel Macko popísal silu Iránskeho útoku na Izrael.

16:10 Francúzsko odporučilo v nedeľu po nočnom iránskom útoku na Izrael svojim občanom nachádzajúcim sa v Iráne, aby z dôvodu možnej eskalácie konfliktu túto krajinu dočasne opustili. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na francúzske médiá.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí tiež vyzvalo občanov, aby boli pri cestovaní v Iráne mimoriadne opatrní, vyhýbali sa masovým podujatiam a informovali sa o aktuálnej situácii.

Podľa registra ministerstva žilo v roku 2023 v Iráne približne 1000 Francúzov.

Rezort francúzskej diplomacie už pred dvoma dňami vyzval Francúzov, aby necestovali do Iránu, Libanonu, Izraela, na palestínske územia a do Iraku.

15:59 Izraelská armáda odpovie na nočný útok Iránu "činmi a nie slovami". Uvádza sa to v perzskej verzii oficiálneho účtu izraelských obranných síl (IDF) na sociálnej sieti X s tým, že sa tak bez ďalší podrobností vyjadril hovorca IDF v rozhovore pre iránsku exilovú televíziu Iran International.

"Každá akcia vyvolá nejakú reakciu, nie však v slovách, ale v  činoch," uvádza sa po perzsky v ďalšom príspevku na zmienenom účte, informuje agentúra DPA.

15:40 Iracký prezident Abdal Latif Rašíd dnes vyzval na zníženie napätia na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá uviedla, že varoval aj pred rozširovaním konfliktu po tom, ako Irán v noci na nedeľu podnikol bezprecedentný útok dronom a raketami na Izrael.

15:30 V utorok sa bude konať mimoriadne rokovanie ministrov zahraničia krajín EÚ, hovoriť budú o napätí na Blízkom východe. "Naším cieľom je prispieť k deeskalácii a bezpečnosti v regióne," povedal šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

15:15 Iránska mena rial sa na neoficiálnom trhu prepadla na rekordné minimum voči doláru. Dôvodom je raketový a dronový útok na Izrael, konflikt v regióne tak eskaloval a dostal sa do novej nebezpečnej fázy.

Výmenný kurz rialu sa na voľnom trhu v nedeľu okolo 10.30 h miestneho času pohyboval na úrovni 705 000 rialov za jeden americký dolár. Iránska mena odvtedy zmazala časť strát. Teherán stanovil oficiálny kurz rialu v roku 2018 na 42 000 rialov za dolár.

15:04 "Môžem potvrdiť, že naše lietadlá zostrelili množstvo iránskych útočných dronov," povedal Sunak. Potvrdil tým medializované správy, že Británia pomohla Izraelu a ďalším spojencom odvrátiť iránske útoky, píše AFP.

Spojené kráľovstvo bolo podľa premiérových slov súčasťou medzinárodného koordinovaného úsilia s cieľom zneškodniť strely a drony vyslané Iránom. "Britské kráľovské letectvo (Royal Air Force - RAF) vyslalo do oblasti ďalšie lietadlá," povedal ďalej Sunak. Útok Iránu zároveň dôrazne odsúdil a označil za nebezpečnú a zbytočnú eskaláciu napätia.

Pozrite si vyjadrenie ministerstva zahraničných vecí.

14:45 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková povedala, že nočný iránsky útok na Izrael priviedol Blízky východ na "pokraj priepasti", a vyzvala na zdržanlivosť.

Teherán podľa slov Baerbockovej "uvrhol celú oblasť do chaosu". Ministerka tvrdí, že eskalácia napätia sa musí skončiť.

14:44 Francúzsko zabezpečilo "obranu" svojich základní na Blízkom východe v čase iránskeho útoku na Izrael prostriedkami protileteckej ochrany, oznámil agentúre AFP francúzsky vojenský zdroj.

Britský premiér Rishi Sunak potvrdil, že britské vojenské lietadlá zostrelili bezpilotné lietadlá, ktoré Irán vypustil pri útoku na Izrael, a vyzval na to, aby "zvíťazili chladné hlavy" a zabránilo sa eskalácii konfliktu. "Môžem potvrdiť, že naše lietadlá naozaj zostrelili niekoľko iránskych útočných dronov," povedal Sunak rozhlasovým a televíznym staniciam.

14:11 Pápež František po nedeľnej modlitbe Anjel Pána vyjadril znepokojenie a bolesť v spojitosti s útokom Iránu na Izrael. Obe strany žiadal, aby sa vyhli konaniu vedúcemu k prehĺbeniu konfliktu na Blízkom východe.

František upozornil, že Blízky východ sa môže dostať do ešte hlbšej priepasti násilia a žiadal riešenie konfliktu medzi Izraelom a Palestínčanmi na úrovni dvoch štátov, píše APA. "Nik nesmie zasahovať do existencie iného štátu," uviedol.

13:43 Predvolaní veľvyslanci

Irán si predvolal francúzskeho, britského aj nemeckého veľvyslanca v Teheráne, a to v súvislosti s reakciou predstaviteľov ich krajín na iránsky nočný raketový a dronový útok na Izrael.

"Britský, francúzsky a nemecký veľvyslanec v Teheráne boli predvolaní na (iránske) ministerstvo zahraničných vecí v dôsledku nezodpovedných postojov istých predstaviteľov týchto krajín k reakcii Iránu na akcie sionistického režimu (Izraela) proti občanom aj záujmom našej krajiny," informovala iránska štátna agentúra IRNA.

Britský premiér Rishi Sunak odsúdil útok ako "bezohľadný". Varoval, že tieto údery môžu vyvolať napätie a destabilizovať región.

Obdobne sa vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Útok odsúdil, vyjadril solidaritu s Izraelom a vyzval obe strany na zdržanlivosť.

Nemecký kancelár Olaf Scholz taktiež útok označil za "nezodpovedný a neospravedlniteľný", rovnako vyslovil solidaritu s Izraelom aj obavy z eskalácie napätia v oblasti.

13:02 Veľké aerolinky zrušili na Blízkom východe niektoré lety a iné presmerovali. Urobili tak aj niektoré západné letecké spoločnosti, hoci Izrael ráno zrušil uzavretie svojej vzdušnej prevádzky a medzinárodné letisko v Tel Avive obnovilo prevádzku.

Izraelské úrady varovali, že letové poriadky z Tel Avivu budú ovplyvnené a cestujúci by si mali skontrolovať časy letov pred cestou na medzinárodné letisko Ben Guriona, uviedla agentúra Reuters.

12:58 Iránska misia pri OSN útok označila za reakciu na "opakované zločiny" Židovského štátu, uviedla, že USA musia zostať mimo, a že ak Tel Aviv "neurobí ďalšiu chybu", bude vec možné považovať za uzavretú. Izraelský premiér Netanjahu však hneď po začatí iránskeho útoku vyhlásil, že Izrael akýkoľvek úder nenechá bez odvety.

12:42 Severoatlantická aliancia taktiež odsúdila iránsky nočný útok na Izrael. Označila ho za "eskaláciu" napätia v regióne a všetky zúčastnené vyzvala na zdržanlivosť.

"Odsudzujeme nočnú eskaláciu zo strany Iránu, vyzývame na zdržanlivosť a pozorne sledujeme vývoj situácie. Je nevyhnutné, aby sa konflikt na Blízkom východe nevymkol spod kontroly," uviedla hovorkyňa NATO Farah Dakhlallahová.

11:51 Iránsky prezident Ebráhím Raísí zopakoval, že reakcia jeho krajiny bude "silnejšia" v prípade "bezohľadného správania" Izraela. Dodal, že "ak sionistický režim alebo jeho stúpenci" prejavia "bezohľadné správanie, dostane sa im rozhodnej a oveľa silnejšej reakcie".

11:47 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo znepokojenie so stupňovaním napätia v oblasti Blízkeho východu a zúčastnené strany žiadalo o zachovanie zdržanlivosti.

„Všetky zúčastnené strany žiadame o zdržanlivosť. Spoliehame sa na to, že krajiny z tohto regiónu existujúce problémy vyriešia politickými a diplomatickými prostriedkami,“ uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení,

11:45 Tisíce Iráncov v nedeľu ráno vyšli do ulíc miest, aby vyjadrili podporu pre útoky dronmi a raketami, ktoré Irán v noci na nedeľu uskutočnil voči Izraelu.

Demonštranti na jednom z námestí v hlavnom meste Teherán skandovali „Smrť Izraelu!“ a „Smrť Amerike!“, píše AFP. Reagovali tým na oznámenie iránskych Revolučných gárd, ktoré hlásili začiatok operácie Čestný sľub voči Izraelu. Účastníci zhromaždení mávali iránskymi a palestínskymi zástavami.

Ľudia sa zhromaždili aj pri hrobe generála Kásema Solejmáního v meste Kermán v južnej časti krajiny. Solejmání zomrel pri americkom útoku dronmi v Iraku v januári 2020. Demonštrácie sa konali aj v ďalších iránskych mestách.

10:58 Na sociálnej sieti Facebook sa k útoku vyjadril aj Peter Pellegrini.

10:22 "Odsudzujeme iránsky útok na Izrael," vyjadruje sa SaS.

"Veríme, že tento útok nespôsobí ďalšiu eskaláciu napätia na Blízkom východe, ktorá by viedla k zabíjaniu tisícov nevinných civilistov. Považujeme za silný signál, že sa západní spojenci a Jordánsko postavili na stranu Izraela nielen s odrazením útoku, ale aj diplomaticky. Na vojnu totiž vždy v prvom rade doplatia civilisti," uviedol podpredseda SaS a tímlíder strany pre zahraničie Juraj Droba.

Podľa poslanca NR SR za SaS Juraja Krúpu sa teraz očakáva jednoznačná reakcia aj od ministerstva zahraničných vecí na čele s Jurajom Blanárom. "Tento mierotvorca, ako o sebe hovorí, má dnes jedinečnú príležitosť ukázať, na ktorej strane stojí. Môžeme s nadsázkou povedať, že má šancu vyrokovať mier medzi Iránom a Izraelom, rovnako ako po tom volal v prípade Ukrajiny a Ruska," doplnil Juraj Krúpa.

10:09 Útok verejne na sociálnej sieti X odsúdila už aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

10:07 „Ak Izrael podnikne odvetný útok proti Iránu, naša odpoveď bude oveľa väčšia ako vojenská akcia z uplynulej noci,“ uviedol Bákerí. Dodal, že Teherán varoval Washington, že akákoľvek podpora izraelskej odvety bude mať za následok údery na americké základne.

10:00 Iránska armáda oznámila, že jej útok dronmi a raketami na Izrael v odvete za smrtiaci úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku dosiahol všetky svoje ciele.

„Operácia Skutočný sľub z včerajšieho večera do dnešného rána bola úspešne dokončená a dosiahla všetky svoje ciele,“ uviedol pre štátnu televíziu náčelník generálneho štábu iránskych ozbrojených síl Mohammad Bákerí.

Dôvodom na spustenie tejto operáciu bolo podľa jeho slov prekročenie „červených čiar“ Izraelom, čo je pre Irán neprijateľné, píše agentúra DPA s odvolaním sa na Bákerího vyjadrenia pre iránske médiá.

Irán podľa Bákerího nemá v úmysle pokračovať v tejto operácii. Izrael vyzval, aby sa zdržal ďalšieho konania voči Iránu, čo by podľa náčelníkových slov viedlo k rozsiahlejšej odozve.

9:58 Pre ta3 poskytlo stanovisko aj slovenské Ministerstvo zahraničných vecí, resp. riaditeľka komunikačného odboru MZV Beatrice Szabóová:

"Situáciu v regióne veľmi intenzívne sledujeme a sme v pravidelnom kontakte s našimi zastupiteľskými úradmi, ktoré zabezpečujú monitoring priamo na mieste. Pre bezpečnosť našich diplomatov nebudeme naše postupy komunikovať verejne.

Vzhľadom na dynamický vývoj v tomto regióne vyzývame všetkých občanov Slovenskej republiky, ktorí sa na tomto v súčasnosti nachádzajú, aby pre vlastnú bezpečnosť dodržiavali všetky cestovné odporúčania. V prípade núdze môžu, samozrejme, slovenskí občania kontaktovať príslušné veľvyslanectvá Slovenskej republiky."

9:13 Francúzsko je medzi krajinami, ktoré sa podieľali na obrane proti útoku na Izrael. Podľa agentúry Reuters to uviedol izraelský armádny hovorca Daniel Hagari. Médiá v noci upozorňovali aj na zapojenie amerických, britských a jordánskych lietadiel do likvidácie iránskych dronov a rakiet.

9:06 Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ostro odsúdila iránsky útok na Izrael. Irán a jeho spojencov vyzvali, aby takéto akcie okamžite zastavili. Podľa predsedníčky Európskeho parlamentu Roberty Metsolaovej predstavujú bezprecedentné útoky dronov a rakiet na Izrael obrovskú eskaláciu napätia.

8:28 Iránsky útok trval približne päť hodín.

Hovorca izraelskej armády Avichaj Adrai spresnil, že z približne 170 dronov vypálených Iránom sa ani jeden nedostal na územie Izraela, pretože desiatky z nich zachytili izraelské a spojenecké vzdušné sily i protivzdušná obrana, píše na svojej webovej stránke denník The Guardian.

Z viac ako 30 striel s plochou dráhou letu neprenikla na izraelské územie žiadna, dodal hovorca armády s tým, že izraelské stíhačky zachytili 25 z nich mimo hraníc krajiny.

Irán vypálil aj vyše 120 balistických rakiet. Z tohto počtu sa niekoľko dostalo až do vnútrozemia Izraela, ostatné boli zničené. Podľa Adraia však niektoré zasiahli izraelskú leteckú základňu Nevatim v púšti Negev a spôsobili malé škody na jej infraštruktúre.

7:29 Sily Spojených štátov pomohli zostreliť "takmer všetky" drony a rakety, uviedol Biden po telefonáte s Netanjahuom.

Biden vo vyhlásení dodal, že v nedeľu zvolá stretnutie s ostatnými lídrami skupiny krajín G7, aby koordinovali "jednotnú diplomatickú reakciu" na rozsiahly útok Teheránu. Na žiadosť Izraela sa bude v nedeľu večer konať aj mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

7:24 Čína po útoku na Izrael vyzvala ku pokoju a zdržanlivosti, uviedlo ministerstvo zahraničia v Pekingu. Podľa čínskej diplomacie ide o rozšírenie konfliktu v Pásme Gazy.

"Čína vyzýva dotknuté strany, aby zachovali pokoj a zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšej eskalácii napätia," uviedlo čínske ministerstvo zahraničia. Súčasnú situáciu považuje za "rozšírenie konfliktu v Gaze" a uhasenie tohto konfliktu je hlavnou prioritou.

7:21 Britská BBC informala, že v baroch v Tel Avive bolo v noci stále živo. Istý študent popísal, že v meste ide o "noc ako zvyčajne". Vysvetlil, že ľudia si za posledný polrok, keď Izrael vedie vojnu proti palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas, na útoky zvykli.

Ďalšie zhrnutie

  • Generálny tajomník OSN António Guterres dôrazne odsúdil iránsky útok na Izrael. Podľa neho ide o "závažnú eskaláciu" a vyzval na zastavenie nepriateľských akcií, aby sa predišlo ničivému regionálnemu konfliktu.
  • Iránsky bezprecedentný útok na Izrael odsúdili aj Británia, Francúzsko, Európska únia, Nemecko i Kanada. Saudská Arábia a Egypt vyzvali na maximálne zachovanie zdržanlivosti.
  • Bezpečnostná rada OSN v nedeľu mimoriadne zasadne v súvislosti s útokom, oznámil hovorca Malty, ktorá rade tento mesiac predsedá. Zasadnutie sa uskutoční o 22.00 h SELČ na žiadosť Izraela. Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan v liste zaslanom predsedníctvu BR OSN označil iránsky útok za "hrubé porušenie suverenity Izraela". Radu vyzval, aby tento úder odsúdila a označila iránske Revolučné gardy za teroristickú organizáciu.
  • Izrael od 06: 30 SELČ znovu otvoril svoj vzdušný priestor.

Zhrnutie najdôležitejších udalostí z noci

  • Izraelská armáda apelovala na občanov žijúcich v anektovaných Golanských výšinách, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bezpečných úkrytov. Predtým totiž hlásila spustenie sirén v kibuci neďaleko hraníc s Libanonom.
  • Hnutie Hizballáh tvrdilo, že smerom na Golanské výšiny zaútočilo desiatkami rakiet Kaťuša. Aj jemenskí povstalci húsíovia vypálili niekoľko dronov na Izrael.
  • Izraelská armáda informovala o spustení sirén na severe a juhu Izraela, v oblasti Mŕtveho mora, v Jeruzaleme aj viacerých miest na západnom brehu Jordánu. Z krajiny zatiaľ hlásia jedného zraneného.
  • Americký prezident Joe Biden prisľúbil neochvejnú podporu Izraela. Biden na sociálnej sieti X potvrdil stretnutie s predstaviteľmi národnej bezpečnosti Spojených štátov. "Záväzok USA voči bezpečnosti Izraela pred hrozbami zo strany Iránu a jeho spojencov je neoblomný," napísal.
  • Exprezident USA Donald Trump skritizoval svojho protikandidáta za útok Iránu na Izrael a vyhlásil, že pod vedením úradujúceho prezidenta to svedčí o americkej "slabosti".


7:02 Irán za uplynulú noc proti Izraelu vyslal vyše 300 dronov a rakiet, uviedla izraelská armáda s tým, že 99 % z nich bolo zostrelených.

Išlo podľa nej o významný strategický úspech. Armádny hovorca Daniel Hagari povedal, že „funkčnosť armády zostala plne zachovaná“ a že velenie diskutuje o tom, aké možnosti má ďalej.

7:00 Dobrý deň, situáciu ohľadom iránskeho útoku na Izrael budeme sledovať online.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok