Prvú nobelovku udelili za výskum buniek, ktoré sa samé požierajú

TA3 ČTK
3.10.2016 12:00

Svet spoznal nového držiteľa Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu. Meno oznámil švédsky Karolinský inštitút. Oznámenie laureáta odštartovalo sériu tohtoročných prestížnych cien.

Ocenili jeho zásadné experimenty

Tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo získal Japonec Jošinori Ósumi za výskum autofagie, teda procesu, keď bunky požierajú časť svojho obsahu a zbavujú sa tak nežiaducich komponentov, napríklad baktérií. Meno 71-ročného laureáta oznámil štokholmský Karolinský inštitút.

japonec_0a000002-3b18-912d.jpg

Inštitút uviedol, že Ósumiha ocenil za "vynikajúce experimenty" z 90. rokov minulého storočia týkajúce sa recyklačného mechanizmu buniek. Zle fungujúci proces autofagia je spájaný s radom rôznych ochorení, vrátane Parkinsonovej choroby, cukrovky či rakoviny, oznámil Karolinský inštitút.

Hoci tento koncept bol známy už viac ako 50 rokov, "jeho zásadný význam pre fyziológiu a lekárstvo bol odhalený až po výskume Jošinoriha Ósumiha z 90. rokov", konštatoval inštitút.

Vyberalo sa z 273 kandidátov

Na Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo bolo tento rok nominovaných 273 kandidátov. Ocenenie je prvým zo šestice tohtoročných Nobelových cien. Laureát získal okrem prestížnej medaily a diplomu aj osem miliónov švédskych korún.

V ďalších dňoch tohto týždňa sa bude udeľovať ocenenie za fyziku, chémiu, v piatok za mier a budúci pondelok za ekonómiu. Dátum pre udelenie ceny za literatúru zatiaľ nebol stanovený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok