Ironická nobelovka ide do Egypta. Získal ju výskum potkanov v negližé

TA3 ČTK
23.9.2016 06:33

Bizarné výskumy z celého sveta sa opäť dočkali zaslúženého ocenenia. Už 23. ročník udeľovania takzvaných Ig Nobelových cien, usporiadala americká Harvardova univerzita.

Ironická nobelovka ide do Egypta. Získal ju výskum potkanov v negližé
TASR

Knihu písal pätnásť rokov

Medzi ocenenými je aj švédsky bádateľ, ktorý napísal trilógiu o chytaní lietajúceho hmyzu, alebo egyptský lekár za štúdiu o pohlavnom živote hlodavcov navlečených do spodného prádla. Cenu si tento rok odniesli aj organizátori hry piškvorky, do ktorej sa zapojili okrem iných štyria držitelia skutočných Nobelových cien.

Laureáti od poroty dostali peňažnú odmenu vo výške desiatich biliónov dolárov. Cena bola však vyplatená v prakticky bezcenných zimbabwianskych bankovkách. Švéd Fredrik Sjöberg svoju trilógiu venoval chytaniu dvojkrídlového hmyzu známeho ako osičky. Knihu písal pätnásť rokov. 

"Je to skutočne správna vec, keď napíšete knihu o niečom, čo naozaj poznáte," povedal novinárom Sjöberg, ktorý žije na ľudoprázdnom švédskom ostrove. Jeho dielo sa však v severskej krajine stalo hitom a prvý diel už bol preložený aj do angličtiny.

Pacient sa cíti lepšie

Egypťan Ahmad Šafik navliekol svoje hlodavce do spodnej bielizne zhotovenej z polyesteru, bavlny a vlny, aby zistil, ako rôzne tkanivo ovplyvňuje ich sexuálny apetít. Profesor káhirskej univerzity prišiel na to, že potkany so spodkami z polyesteru a jeho zmesy s bavlnou sú menej aktívne, zrejme pre vyššie elektrické náboje látky. Egypťan odporučil, aby jeho bádateľské výsledky boli uplatnené na ľuďoch.

Zaujímavý objav ohlásil vedecký tím z nemeckej univerzity v Lübecku. Zistil, že ak má pokusná osoba vyrážku na jednom ramene, môže sa postaviť pred zrkadlo a uľaviť si od svrbenia škriabaním na druhom, zdravom ramene. Postihnuté rameno zostane bez ujmy a pacientovi je vraj lepšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok