Huliak: Poľovníci upozorňovali na generáciu medveďov, ktorá bude človeka vnímať ako lacný zdroj potravy. Treba nájsť riešenie, tvrdí Čaučík

ta3/Lenka Klobučníková
9.4.2024 20:36

Rozhodnutie o zvolaní mimoriadnej schôdze o medveďoch mohlo byť jedným z prelomových rozhodnutí prezidentských volieb. Po voľbách sa však schôdza odkladá a avizované ústavné riešenie stále nemá reálnu podobu, ani podporu. O tejto problematike diskutovali Rudolf Huliak (nom. SNS) a Marián Čaučík (KDH).

20240409 - TEMA-DNA
ta3

Medvede už nespia

Vonku je teplo a medvede už dávno nie sú vo svojom zimnom spánku. Huliak tvrdí, že počas veľkonočných sviatkov zaznamenali 34 hlásení.

"Dlhodobo avizujeme zmenu správania synantropných medveďov. Sú to tie jedince, na ktoré sme pred štyrmi rokmi upozorňovali, že vznikne generácia medveďov, ktorá bude vnímať človeka nie ako svojho prirodzeného nepriateľa, ale bude ho vnímať ako najlacnejší zdroj potravy," zdôraznil Huliak s tým, že na to všetci doplatíme. Neriešenú otázku premnoženej populácie medveďov avizujú poľovníci už od roku 2004. 

Čaučík sa s Huliakom zhodol, že pre problematiku medveďa sa musí nájsť dlhodobejšie riešenie. "Súhlasíme s tým, že stretov s medveďmi je príliš veľa. KDH si váži život každého človeka, vnímame to ako ohrozenie ľudí, ktorí žijú v horských oblastiach. Je to vážna téma, ktorú treba riešiť," dodal.

Nevedia nájsť politickú väčšinu

Prečo sa nevie nájsť politická väčšina, kde by sa podal správny návrh? "Nevyriešime to ústavným návrhom zákona, ktorý iba definuje, kto je poľovník, policajt a užívateľom poľovného revíru. A že títo môžu zasahovať proti medveďom. To je všetko, čo je súčasťou tohto zákona," tvrdí Čaučík. 

Huliak následne reagoval a pýtal sa Čaučíka: "Z akého titulu sa vy viete vyjadriť k medveďovi? Žijete medzi nimi, poznáte ich správanie? Máte problematiku naštudovanú ako ja? Poľujete?" 

Čaučík odpovedal, že hoci nepoľuje, KDH sa rozpráva s odborníkmi na túto tematiku.

"Ja žijem medzi medveďmi," stál si za svojím Huliak. 

"Od roku 1996 poľujem a od roku 2004 sme avizovali na Poľane, že je tu závažný problém. Jedinci mali svoje fotky a kalendáre. Averzná terapia na medvede neplatí. Upozorňoval som šesť rokov dopredu na túto tému," zopakoval.

Návrh KDH

"Zákon o civilnej obrane sa používa vtedy, keď vznikne nejaká situácia. Tam patrí ohrozenie života a majetku ľudí," povedal Čaučík s tým, že k zákonu o živelných udalostiam a povodniam chcú zadefinovať aj pôsobenie divej zvery a ohrozenie života, zdravia alebo majetku človeka. "To by sa netýkalo len medveďa, ale to ohrozenie môže nastať aj vlkmi a diviakmi," zdôraznil a predostrel návrh KDH.

Celú časť relácie si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok